AlibabaFoto: EPA-EFE/WU HONG

Iako je prošlonedeljna odluka Fed-a da zadrži nepromenjenu kamatu bila široko očekivana od strane ulagača, generalni utisak zasedanja doneo je jak negativan sentiment na tržištu.

ndeks S&P 500 oslabio je skoro tri procenta, što je njegova najoštrija nedeljna korekcija još od sredine marta kada je bankotirala Silicon Valley banka (SVB). Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pretrpeo je pad od 3,6 odsto.

Američka centralna banka na septembarskom zasedanju zadržala je ključnu kamatu u rasponu 5,25-5,50 odsto, što je njen najviši nivo u poslednje 22 godine i što je bilo na liniji očekivanja tržišta.

Međutim, pred zasedanje postojala je veoma visoka neizvesnost u pogledu nagoveštaja budućih koraka Fed-a. Sudeći po objavljenim podacima i komentaru Pauela, zvaničnici ove centralne banke su opredeljeni ka restriktitvnijoj monetarnoj politici i dugotrajnijem periodu viših kamatnih stopa što je dovelo do jačeg pritiska na tržište akcija.

Fed-ov Monetarni odbor u okviru projekcija budućeg kretanja kamatnih stopa signalizirao je još jedno podizanje kamata u tekućoj godini, a potom dva smanjenja u narednoj, što je za dva manje u odnosu na indikaciju objavljenu u junu. Ovakav scenario značio bi smanjenje kamate do kraja naredne godine na nivo od oko 5,1 odsto. Očekivanje da će kamate ostati visoke duže vreme podiglo je prinos na američke 10-ogodišnje državne obveznice na skoro 4,5 odsto, što je njihov najviši nivo od 2007. godine.

Svetske berze: Najslabija nedelja za Njujoršku berzu od kolapsa SVB-a 1

Fed-ove prognoze boljeg privrednog rasta i niže inflacije ostale su u senci očekivanja dužeg perioda visokih kamata. Američki privredni rast u tekućoj godini Fed sada vidi na nivou od 2,1 odsto, a u narednoj 1,5 odsto umesto ranije očekivanih 1,1 odsto. Takođe su u pozitivnom smeru promenjena očekivanja u pogledu inflacije koja se sada očekuje na nivou od 3,7 odsto, što je 0,2 procentana poena niže u odnosu na jun. Nezaposlenost se očekuje na nivou od 3,8 odsto umesto ranije očekivanih 4,1 odsto.

Ne previše pozitivnih vesti za ulagače nije došlo ni sa druge strane Atlantika. Poslovna aktivnost evrozone, prema PMI pokazatelju, ostala je i tokom septembra na negativnoj teritoriji što će verovatno voditi kontrakciji BDP-a u trećem tromesečju. Kompozitni PMI pokazatelj koji predstavlja dobru meru stanja privredne aktivnosti porastao je u septembru na 47,1 poen sa avgustovskih 46,7 poena, ali je ostao duboko ispod nivoa od 50 poena koji razdvaja privredni rast od kontrakcije. Na osnovu ovih preliminarnih podataka očekuje se da bi pad privredne aktivnosti evrozone u trećem tromesečju mogao iznositi oko 0,4 odsto. Evro je nedelju zaključio na 1,065 prema dolaru što je njegov najniži nivo od marta tekuće godine.

Dobitnik nedelje
Akcije kineskog online trgovca, Alibaba, skočile su u petak pet procenata nakon što je kompanija najavila da planira inicijalnu ponudu akcija (IPO) njene logističke firme Cainiao. Očekuje se da bi ovo zavisno preduzeće Alibabe moglo prikupiti najmanje milijardu dolara putem IPO-a, što bi bila prva u nizu kompanija ovog holdinga koja bi na ovaj način otpočela finansiranje. Doprinos oporavku akcija dale su i najave da bi kineske vlasti mogle da relaksiraju ulazak stranog kapitala u domaće listirane kompanije što bi svakako podržalo njihovo vrednovanje.

Gubitnik nedelje
Akcije britanskog dizajnera čipova, Arm Holdings, brzo su potrošile slavu sa berzanskog debija koji im je doneo rast od par desetina procenata. Akcije ove kompanije protekle sedmice izgubile su na vrednosti više od 15 procenata i faktički se vratile na cenu od 51 dolar na kojoj je i sproveden IPO. Pritisak na strani prodaje došao je iz same industrije čipova koja se i dalje bori sa slabim tržištem personalnih računa i telefona, ali i proste činjenice da je akcija nakon sprovedenog IPO-a dosegnula visine koje bi teško mogao opravdati i najoptimističkiji scenario njenog razvoja. 

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari