Svetske berze: Nvidia ponovo zasenila ulagače, izostao jači rast akcija 1EPA/MIKE NELSON

Protekla sedmica, u čijem centru pažnje je bila objava kvartalnih rezultata dizajnera čipova NVIDIA, donela je prekid avgustovskog silaznog trenda, kome je doprinelo i obraćanje čelnika Fed-a koje je bilo bez neprijatnih iznenađanja sa akcentnom na rast američke privrede iznad očekivanja.

Tehnološke akcije predvodile su rast tržišta skokom od 2,3 odsto, mereno indeksom Nasdaq, dok je indeks S&P 500 porastao 0,8 odsto.

NVIDIA je protekle sedmice i svojim kvartalnim bilansima potvrdila ono što se uveliko očekivalo – njeni čipovi trenutno su jedina rešenja za funkcionisanje aplikacija kao što su čet botovi tipa ChatGPT i druge usluge bazirane na primeni generativne veštačke inteligencije. Prihod kompanije u kvartalu porastao je 101 odsto na 13,5 milijardi dolara, znatno iznad očekivanja i prognoze same uprave koja je krajem maja podstakla snažan optimizam u tehnološkom sektoru.

Bruto margina kompanije porasla je čak 25,3 procentna poena na 71,2 odsto, pre svega usled značajnog rasta najprofitabilnijeg dela biznisa sa Data centrima.

Ovde nije bio kraj optimističkom izveštaju – uprava kompanije u tekućem kvartalu očekuje rast od 170 procenata, čime je odagnala strahove da kompanija neće imati dovoljno kapaciteta da zadovolji rastuću tražnju.

I dok su akcije kompanije nakon objave rezultata skočile skoro deset procenata, iznad nivoa od 500 dolara, sentiment ulagača je splasnuo potkraj sedmice. Veliki broj dobitodonosnih prodaja pritisnuo je akciju koja je nedelju okočala na nivou od 460 dolara, sa “skromnim” sedmičnim plusem od 6,3 odsto.

Svetske berze: Nvidia ponovo zasenila ulagače, izostao jači rast akcija 2

Na makroekonomskom planu, u centru pažnje bio je govor čelnika Fed-a, Pauela, na tradicionalnom godišnjem skupu u Džekson Holu koji je ohrabrio ulagače ocenom stanja američke privrede, ocenivši naročito jakom ličnu potrošnju i ohrabrujuće rane početke oporavka tržišta nekretnina.

Premda je priznao da je postignut napredak u obaranju inflacije, on je, međutim, rekao da se ona i dalje nalazi iznad nivoa na kojima se kreatori monetarne politike osećaju komforno, te da je spreman na dalje povećanje kamata ako bude potrebno. Tržište i dalje daje malu verovatnoću scenariju da bi na septembarskom zasedanju Fed mogao povećati kamatu sa trenutnog nivoa 5,25-5,50 odsto.

S druge strane Atlantika, podaci o poslovnoj aktivnosti pokazali su nastavak pada privrede evrozone tokom avgusta. Objavljeni PMI podaci sugerišu da bi BDP evrozone u trećem kvartalu mogao da oslabi za 0,2 odsto, nakon što je u prethodnom tromesečju zabeležio stopu rasta od 0,3 odsto.

Pored već problematičnog industrijskog sektora, koji se već duže vreme nalazi u zoni kontrakcije, segment usluga koji dominira privredom evrozone zabeležio je prvi mesečni pad poslovne aktivnosti od decembra prošle godine.

Dobitnik nedelje

Akcije fudbalskog kluba, Mančester Junajted, skočile su u sredu preko sedam procenata nakon što su se tržištem proširile špekulacije da je blizu kraja preuzimanje ovog kluba od strane katarskog investitora. Neimenovani medijski izvori navode da bi transakcija mogla da se završi do oktobra. Međutim, i dalje je ostalo nedorečeno da li će porodica Glajzer, koja upravlja klubom i koja je pokrenula proces prodaje u novembru prošle godine, pristati u potpunosti da izađe iz vlasništva. Nezvanični navodi govore da su katarski investitori spremni da za sto odsto vlasništva Mančestera izdvoje između pet i šest milijardi funti.

Gubitnik nedelje

Akcije američke maloprodaje sportske opreme, Foot Locker, stropoštale su se 28 procenata nakon što je kompanija objavila solidne kvartalne rezultate, ali ponovo smanjila poslovna očekivanja za fiskalnu godinu i ukinula plaćanje dividende počev od oktobra. Kompanija sada očekuje pad uporedive prodaje na godišnjem nivou od 9-10 procenata (ranije 7,9-9 odsto), dok je ukidanje dividende uprava obrazložila potrebom kompanije da ojača bilanse radi ostvarenja dugoročnih strateških ciljeva. Tržišna vrednost kompanije od početka godine pala je skoro 55 procenata.  

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari