Tanasković: Navodnjavanje zemljišta prvi cilj za razvoj poljoprivrede u Srbiji 1Foto: Printscreen/RTS

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković je danas rekla da je prvi strateški cilj u toj oblasti navodnjavanje zemljišta i da je plan da se u naredne četiri godine navodnjava više od 100.000 hektara.

Drugi strateški cilj je pošumljavanje jer je „problematično je koliko sečemo šume i što to radimo bez ikakvog reda“, rekla je Tanasković na otvaranju konferencije na Kopaoniku „Look up 2“ o energetici i ekologiji koju organizuje Privredna komora Srbija.

Ona je navela da je 2012. godine u Srbiji pod šumom bilo 2,2 miliona hektara, a sada je 3,5 miliona hektara, što ipak nije dovoljno.

„Treći cilj je zelena tranzicija, a četvrti izgradnja prečišćivača i trenutno se gradi 30 novih prečišćivača“ otpadne vode, rekla je Tanasković.

Dodala je da je peti strateški cilj donošenje novih pravilnika i usaglašavanje sa propisima EU.

Šesti strateški cilj Ministarstva poljoprivrede je kontinuiran razvoj organske proizvodnje, a sedmi je unapređenje održive upotrebe sredstava za zaštitu bilja.

„Ove godine smo listu smanjili za 113 preparata. Vodimo računa o zaštiti bilja, i to strogo, a to prenosimo i na poljoprivrednike“, rekla je Tanasković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari