Tepić: Režim u tajnosti sprema prodaju 20 odsto akcija Telekoma 1foto FoNet Milica Vučković

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić objavila je na društvenoj mreži X da „režim u tajnosti sa Cerberus fondom sprema prodaju 20 odsto akcija državnog Telekoma“.

Kako je Tepić navela, prodaju akcija Telekoma režim u tajnosti sprema „kroz fiktivan proces“ i to uz „unapred dogovorene kupce“ i „bez tendera i nezavisne procene vrednosti“.

„Toliko su ukanalili Telekom zbog održanja rejtinga Vučića, da cela kompanija ide polako na doboš. Otvarali televizije za Vučića! Ultrapreplatili i Premier ligu sa 600 miliona evra. Zato su pre deset dana prodali svoje stubove za 400 miliona evra, a sada i sopstvene akcije. Telekom svoje negativno poslovanje ne može više da prikrije ni zaduživanjem kod banaka. Nema više ni kredita, kraj“, napisala je Marinika Tepić.

Podsetimo, Telekom Srbije je krajem 2023. prodao antenske stubove i prateću infrastrukturu koja je uneta u imovinu posebnog preduzeća – Sky Tower Infrastructure.

Nezvanično, kupoprodajna cena je 420 miliona evra i još 80 miliona evra ukoliko ovo preduzeće, sada u vlasništvu Aktisa (tačnije Aktisovog preduzeća u Srbiji – Actis Luna Telecom Tower d.o.o. Beograd) postigne određene finansijske rezultate, o čemu je portal N1 ranije pisao.

Da Telekom prodaje ovu imovinu prvi je objavio BIRN, u tekstu od 25. novembra 2023. Tada je obelodanjeno da britanska kompanija Aktis, i to preko firme u Luksemburgu, planira kupovinu 1.827 antenskih stubova i prateće infrastrukture Telekoma Srbije koji se nalaze u Srbiji (995 antenskih stubova), Bosni i Hercegovini (725) i Crnoj Gori (107).

Tepić: Režim u tajnosti sprema prodaju 20 odsto akcija Telekoma 2
foto N1

BIRN je takođe naveo da je Telekom mesecima u tajnosti pripremao prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, poput trafo-stanica, solarnih panela i dela zemljišta. Direktor Telekoma Vladimir Lučić je tada za BIRN rekao da proces prodaje nije bio tajni, već da se o prodaji antenskih stubova odlučivalo na međunarodnom tenderu. Lučić je takođe naveo da nije reč o strateški važnoj imovini i najavio je prodaju svih antenskih stubova koje imaju u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

„To se nije krilo, uz našu saglasnost IFC i EBRD su objavili detalje o projektu i ostalo ćemo objaviti u dogovoru sa inostranim poslovnim partnerima. Cena je još tajna, ali je veoma značajna, reč je o velikoj količini novca. Cena je ravna sa EU transakcijama”, kazao je Lučić za BIRN.

U Evropskoj banci za obnovu i razvoj EBRD za portal N1 su potvrdili da je prodaja antenskih stubova Telekoma i prateće infrastrukture pokrenuta u četvrtom kvartalu 2022. godine i da je „izabrani ponuđač određen do juna 2023“.

Međutim, ovom postupku nije prethodila odluka Skupštine akcionara Telekoma Srbije.

Koliko Telekom duguje EPS-u?

Prema podacima sa kraja novembra 2023. godine Telekom duguje 11,5 miliona evra za neplaćene račune za struju Elektroprivredi Srbije (EPS). Telekom je tako jedan od najvećih dužnika EPS. Direktor Telekoma je rekao da je u toku reprogram duga kao i da Telekom pravi milionske račune u evrima za struju na mesečno nivou.

Komisija za kontrolu državne pomoći potvrdila je nedavno za N1 da je dobila predmet koji se odnosi na inicijativu za ispitivanje moguće državne pomoći date Telekomu Srbija, vezano za dugotrajnije tolerisanje neplaćanja električne energije od strane JP EPS.

Prema javno dostupnim informacijama, navedena državna pomoć nije prijavljena Komisiji, odnosno ne postoji javno dostupna odluka Komisije kojom se odobrava konkretna državna pomoć.

Zaduživanje Telekoma u proteklim godinama sa rastom kamata je postalo dosta skuplje, tako je prema rečima bivšeg guvernera Narodne banke Srbije u protekle dve godine prala za 100 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari