Transparentnost Srbija: Rebalans budžeta povećava prihode parlamentarnih stranaka 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Rebalans budžeta doneće parlamentarnim političkim strankama dodatnih 181.335.000 dinara (oko 1,580.000 evra) koji nisu bili predviđeni u originalnom budžetu za 2022., navodi Transparentnost Srbija.

Oni podsećaju da će ukupna izdvajanja za ovu namenu biti milijardu i 565 miliona dinara (oko 13,3 miliona evra).

„Tako će do kraja 2022. godine, lista SNS-a dobijati oko 57 mesto 50 miliona mesečno, lista UPS oko 19 umesto 17, a lista SPS-JS 16,5 umesto 14,6 miliona dinara. Pored toga može se očekivati da će strankama u decembru biti isplaćena i razlika za prethodne mesece. Tačan iznos zavisiće od toga kako Ministarstvo finansija primeni zakon jer je u avgustu promenjen sastav parlamenta“, najavljuje TS.

Transparentnost Srbija: Rebalans budžeta povećava prihode parlamentarnih stranaka 2
Tabela: Transparentnost Srbija

Transparentnost Srbija ističe da ova promena jeste u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti i direktna je posledica planiranog povećanja budžetskih prihoda.

„Međutim, problem je u tome što za nju nije pružena ni reč objašnjenja u obrazloženju predloga za izmenu budžeta1. Na odsustvo obrazloženja znatno bitnijih budžetskih promena ukazao je i Fiskalni savet, naročito u vezi sa netransparentnošću tokova novca namenjenog pokrivanju gubitaka javnih preduzeća“, objasnili su putem saopštenja.

Pored toga dodaju da je iz rebalansa takođe vidljivo da su troškovi sprovođenja aprilskih izbora iznosili približno milijardu i 680 miliona dinara, a ni u ovom slučaju se iz obrazloženja ne vidi detaljna struktura troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari