U Juri posle štrajka dobili maske 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Radnici Jure u Nišu, koji su prekjuče obustavili rad na sat vremena, u znak protesta zbog nepreduzimanja zaštitnih mera od novog korona virusa, juče su radili.

Uprkos tome što su im nakon obustave rada podeljene zaštitne maske, a obezbeđena delimično i dezinfekciona sredstva, među njima je i juče vladalo nezadovoljstvo.

– Podeljene su nam maske, ali udaljenost između radnika nije “sanitarna”, autobusi koji nas prevoze do posla i u kojima ima više od 70 ljudi, ne dezinfikuju se, a maske i dezinfekcija će možda ponovo da nestanu već sutra. Posebno smo nezadovoljni što su majke koje imaju decu uzrasta do 12 godina, a njih nije malo, u obavezi da dolaze na posao, umesto da idu kući i da za to vreme primaju 100 odsto plate – rekli su nam neki od radnika u ovoj kompaniji.

Kompanija Olimpias group, koja je deo Benetona, negirala je juče informacije sa društvenih mreža da je proizvodni sektor u niškoj fabrici te kompanije prekinuo rad jer je kod jedne radnice potvrđen virus korona, a nakon što je pet dana dolazila na posao, čekajuči rezultate testiranja.

– Ovo je netačna vest. Osoba je, kao i mnogi drugi u Srbiji, u izolaciji kako to zahtevaju zdravstveni protokoli Covid -19, i nije dolazila na posao. Međutim, kompanija je preduzela sve odgovarajuc?e preventivne mere da očuva zdravlje svojih zaposlenih – navodi se u odgovoru Olimpias group našem listu.

Kompanija za proizvodnju auto delova „Leoni“ saopštila je juče da od 20. marta privremeno obustavlja kompletnu proizvodnju u fabrici u Nišu. Ona kao razlog navodi “zastoj u proizvodnji kupaca te firme u Nemačkoj i Austriji, izazvan pandemijom korona virusa”. Zaposleni koji u ovom periodu ne budu radili, biće plaćeni u skladu sa Zakonom o radu Srbije, navodi se u saopštenju „Leonija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari