U nekretnine u Srbiji Rusi uložili više od 180 miliona evra 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Ruski državljani su u 2023. godini uložili preko 180 miliona evra u nekretnine u Srbiji, što je jednako tržištu nepokretnosti Niša, rekla je za Bloomberg Adria šefica odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokrenosti Republičkog geodetskog zavoda Ivana Štrbac.

Ona je, kako prenosi Nova ekonomija, navela da je određen broj ruskih državljana koji su se doselili u Srbiju investirao u kupovinu stanova umesto u njihovo iznajmljivanja, a da je udeo stranaca među kupcima nekretnine sa oko tri odsto zabeleženih u 2022. godini prošle godine skočio na pet odsto.

Prema izveštaju RGZ-a, Beograd je na tržištu stanova u 2023. godini imao dominantan udeo u ukupnoj vrednosti, 61 odsto vrednosti svih transakcija, pri čemu je za kupovinu stanova u glavnom gradu izdvojena 2,1 milijarda evra.

„Indeks cena govori da su one na nivou Srbije porasle 5,7 odsto u četvrtom kvartalu 2023. godine u odnosu na isti kvartal 2022. godine“, dodala je Štrbac.

Prema njenim rečima, početkom prošle godine u Srbiji je uočen dvocifreni rast cena stanova, ali da je on sada ponovo jednocifren, što može da ukazuje na trend stabilizacije tržišta.

„Na tržište stanova i tržište nepokretnosti utiču dve sile, a na (koje) utiče više faktora. Na primer, na pad ponude mogu uticati zapravo skuplji krediti, odnosno visoke kamatne stope, a za koje vidimo (da) i Fed i Evropska centralna banka u skorijem periodu najavljuju smanjenje“, rekla je Štrbac za Bloomberg televiziju.

Kada je reč o novogradnji, ona čini 45 odsto ukupnog prometa stanova.

Međutim, Štrbac ističe i da je došlo do pada prodaje u skupljim delovima grada kao što su Vračar, Stari grad i Novi Beograd.

„Tu je došlo do pada prometa u novoj gradnji a u okolnim opštinama kao što su Obrenovac i Mladenovac je došlo do porasta prodaje novogradnje“, rekla je ona.

Podsetila je i da je u zadnjih pet nedelja došlo do porasta broja kupoprodajnih ugovora u Srbiji u odnosu na prošlu godinu.

„Neizvesno je i u smislu da i ekonomski i geopolitički uslovi diktiraju jednu stvar, a tržište samo po sebi pokazuje i druge pravce. Tako da u odnosu na prethodni period koji je konstantno beležio pad prodaje, sada imamo i taj oporavak“, rekla je Štrbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari