Udruženja banaka Srbije: Korisnicima kredita je najbolje da odustanu od tužbe protiv banaka 1Foto: Shutterstock

Udruženje banaka Srbije (UBS) danas je ponovo preporučilo korisnicima kredita da odustanu od tužbenih zahteva protiv banaka, kojima pokušavaju da dokažu nezakonitu naplatu obrade kredita, a zauzvrat će se banke odreći naplate svojih troškova koje su imale u ovom sporu.

U saopštenju UBS se navodi da je dopunom pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda, objavljenog u septembru prošle godine, konstatovano da banke ne moraju da dokazuju strukturu svojih troškova u ceni naknade za obradu kredita.

Udruženje se oglasilo povodom objava u medijima u kojima se pominje da će klijenti po revizijskim presudama Vrhovnog kasacionog suda morati bankama da vrate novac dobijen po osnovu pravosnažno presuđenih sporova.

„Do donošenja dopune stava VKS-a korisnici kredita su masovno bili pozivani da tuže svoje banke, neretko uz garantovanje uspeha u sporu i uz protivpravno pribavljanje na hiljade klijenata“, navodi se u saopštenju UBS.

Dodaje se da su banke u svim ili skoro svim predmetima, koje su pravosnažno izgubile, ulagale vanredni pravni lek, reviziju, pa je Vrhovni kasacioni sud zbog argumenata iznetih u tim revizijama i zbog njihovog velikog broja, odlučio da dopuni svoj Pravni stav iz 2018. godine, čijom objavom je postalo „nedvosmisleno jasno da su banke zakonito naplaćivale naknadu koja je bila predmet svih ovih sporova“.

UBS je posle dopune stava VKS-a pozvalo sve korisnike kredita koji su tužili banke da se odreknu tužbenih zahteva, posle čega banke neće zahtevati naplatu svojih troškova koje su imale u sudskim postupcima, odnosno da neće preduzimati pravnu akciju protiv klijenata za povraćaj isplaćenih sredstava po tim presudama.

Po podacima UBS, jedan značajan broj korisnika kredita se već odazvao tom pozivu i odrekao se tužbenih zahteva.

„Jedini pravi put za sve koji imaju bilo kakvu dilemu o svom odnosu sa bankom, da se toj banci i obrate radi iznalaženja obostrano prihvatljivog rešenja“, preporuka je UBS.

U udruženju bankarskih klijenata „Efektiva“ procenjuje se da je do sada oko 30.000 ljudi dobilo pravosnažne presude protiv banaka, koji bi sada mogli da budu u problemu jer će bankama morati da vrate po presudama već naplaćen novac, a prosečna suma je oko hiljadu evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari