Uprkos poskupljenju, potražnja se ne smanjuje: Cene građevinskog materijala u Novom Sadu, Užicu, Zrenjaninu, Subotici, Šapcu, Vranju, Nišu, Majdanpeku i Zaječaru 1

Građevinski materijal, pokazuje istraživanje novinara Danasa, značajno je poskupeo ali nestašica uglavnom nema.

Ono što je karakterično, takođe, da uprkos znatno povišenim cenama potražnja se ne smanjuje značajno.

Novi Sad: Uprkos poskupljenjima, promet nepromenjen

Poskupljenja građevinskih materijala nisu zaobišla ni novosadska stovarišta, na kojima su nam poručili da i uprkos rastu cena, koji se kreće u rasponu od 20 do čak 80 odsto kod pojedinih artikala, promet nije opao i teče u okviru uobičajenih oscilacija. Takvo stanje ne čudi, s obzirom na veliki broj gradilišta širom grada, koja su izgleda imuna na aktuelna ekonomska kretanja.

Od najosnovnjih materijala, cement je u prethodno periodu pretrpeo poskupljenja, te je njegova cena od početka ove godine skočila između 20 i 30 odsto. Džak sa 50 kilograma to građevinskog materijala može se nabaviti po ceni od 870 dinara, na više stovarišta u gradu, kod kojih smo proverili kakvo je stanje.

Sa druge strane, cigla se može naći po ceni od 30 dinara po komadu, odnosno opeka za 28 dinara, takođe po komadu. Najtraženiji artikli variraju od stovarišta do stovarišta. Dok su na pojedinim najprodavaniji cement i praškasti proizvodi, druga stovarišta najviše prodaju termo blokove.

Termo blok 25, u zavisnosti od proizvođača, može se naći po cenama koje se kreću od 172 do 200 dinara po komadu, ukoliko je u pitanju Zorka. Za 200 dinara može se naći Vinerbergerov termo blok 35.

Bilo je, kako nam je rečeno, oscilacije u cenama većine proizvoda, od gvožđa do opekarskih proizvoda, a sve cene su išle gore, međutim, u poslednje vreme, nakon prvobitnog skoka, stanje se stabilizovalo na novim „visinama“.

„Cena gvožđa pala je u poslednje vreme, ali bilo je turbulencija. Međutim stanje se trenutno stabilizovalo, a kakvi će trendovi po pitanju poskupljenja biti, ne možemo predvideti“, poručili su nam sa stovarišta MAS promet.

I pored poskupljenja, nije bilo nestašica najtraženijih materijala.

Užice: Poskupljenja i do 50 odsto

Kupovina pojedinog građevinskog materijala se mora najaviti, kako bi bio dostupan na vreme. To se, pre svega, odnosi na blokovsku i drvnu građu, kažu u užičkim stovarištima. Nešto povoljnija situacija je sa cementom i armaturom.

Nestašica nema, ali su prioritet građevinski projekti koji imaju rokove za završetak, pa su i kod dobavljača građevinskog materijala i na stovarištima takvi kupci na vrhu liste.

Cene su, u odnosu na prethodni period, u zavisnosti od vrste građevinskog materijala više od 10 do 50 odsto.

Tona cementa sada košta 16.500 dinara. Blokovi se mogu nabaviti po prosečnoj ceni od 65 dinara po komadu, dok kilogram gvozdene armature trenutno košta 180 dinara.

Cena najtraženije drvne građe, daske od 24 milimetra, takozvane „colovače“ iznosi 42.000 dinara po kubnom metru.

Zrenjanin: Najviše poskupeli opekarski proizvodi

U Zrenjaninu ima nekoliko velikih stovarišta građevinskog materijala i cene osnovnog na njima su vrlo slične. Ono što je prednost kod velikih je što svake nedelje organizuju akcije, pa se neki proizvodi mogu kupiti sa popustom. Manji trgovci nemaju tu privilegiju pa se promet uglavnom preselio kod velikih.

Cena cigle kreće se od 30 pa do 45 dinara, blokova od 62 do 80 dinara, crepa od 90 dinara pa naviše, a na akciji nekad bude i 80 dinara.

Džak od 50 kilograma cementa košta od 430 dinara pa naviše a džak od 25 kilograma kreča od 180 do 200 dinara.

Vrlo traženi stiropor za izolaciju košta od 200 dinara za kvadrat pa naviše a rigips ploče, takođe vrlo popularne, od 2.250 dinara komad pa do 4.500.

Iako se ne čini naoko, prema rečima jednog od investitora, najviše su u poslednje vreme poskupeli opekarski proizvodi, u proseku 30 odsto.

Armatura je poskupljivala prošle godine, ove godine cena armature beleži pad.

Subotica: Cena građevinskog materijala oscilira

Na jednom od velikog broja stovarišta građevinskog materijala u Subotici, za tonu cementa potrebno je izdvojiti 17.200 dinara u maloprodaji. Komad opeke košta 29 dinara, a armatura je trenutno pojeftinila i staje 200 dinara po kilogramu.

Kada je u pitanju rastresiti građevinski materijal, kubik šljunka košta oko 3.000 dinara, a kubik peska može da se pazari za 1.200 i 2.100 dinara. Poslednja cena stiropora petice u maloprodaji iznosi 430 dinara po kvadratu.

Cena giter bloka oscilira i kreće se oko 60 dinara po komadu, dok je za termo blok potrebno izdvojiti 192 dinara po komadu.

“Ovo su cene koje su trenutno aktuelne. Ove cene mogu biti za nedelju dana totalno drugačije”, kažu iz preduzeća “Fibac” iz Subotice.

“Imamo varijante da nam cenovnici nekih materijala stižu na nedeljnom nivou. Imamo varijante da nešto poskupi pa padne, kao na primer čelik, gvožđe, armatura, znači betonsko željezo. Išlo je baš, zbog ove situacije sa Ukrajinom i Rusijom, da smo imali problema sa gvožđem, gde je abnormalno bila skočila cena”, kažu iz ovog stovarišta građevinskog materijala.

Osim toga, dodaju da je u poslednja tri meseca termo blok tri puta poskupeo, te ističu da se ovako česte promene u ceni građevinskih materijala ranije nisu dešavale.

“Ranije ne. Znale su nekad da se ustale cene i da se baš dugo ne promene. To je bilo otprilike pre početka korone. Kad je bila korona, tad je bila stagnacija cena i tad se ništa nije menjalo. Nije ni smelo da se menja zbog korone i celokupne situacije. E sad, kako su polako popuštale mere prošle godine, tad su počele jako velike oscilacije. Prošle godine je počela cena građe da raste, cement opet imamo najavu da će da poskupi 10-15 odsto, generalno imamo najavu za građu da će da poskupi još 20 evra po kubiku”, dodaju iz preduzeća “Fibac”.

Kada su u pitanju nestašice materijala, objašnjavaju da jedno vreme nije bilo giter blokova, a da “s vremena na vreme po nešto ponestane”. Međutim, uprkos tome, kažu da se radi i da posla ima.

Šabac: Gvožđe pojeftinilo, opekarski proizvodi skuplji

Na stovarištu „Džavić“ u Šapcu, cena cementa je 17 dinara kilogram, giter blok je 59 dinara po komadu, betonsko gvožđe je 177 dinara kilogram, crep se kreće od 87 do 170 dinara po komadu, kada je reč o uvoznim crepovima u boji. Kubik građe za krov je 43.300 dinara.

– Osim armature koja je nedavno pojeftinila, ostali građevinski materijal konstantno poskupljuje, u proseku od 3 do 5 odsto, a imamo najave da će od prvog juna, cena blokova i crepa opet skočiti. Primera radi, prošle godine  u ovo vreme, giter blok je bio 37 dinara, a sada je 59.  Robe ima, ali se čeka u proseku od pet do sedam dana – kaže za Danas Dušan Tomić sa stovarišta „Džavić“ Šabac.

U Majuru kod Šapca, u prodavnici građevinskog materijala „Lukom“, cement se može nabaviti po ceni od 16,60 dinara, betonsko gvožđe je 150 dinara, klima blok 190 dinara, giter blok 58 dinara, dok je puna opeka (cigla) 26 dinara.

U odnosu na lane, kažu, pojefitinilo je gvožđe, i to sa 200 na 150 dinara, dok je najavljeno poskupljenje opekarskih proizvoda.

Iako je početak građevinske sezone, isporuke ne mogu da se obavljaju svakoga dana a utovari moraju da se ugovaraju što, kažu u ovom stovarištu, nikada do sada nije bilo u ovo doba godine.

Vranje: Džak cementa 1.000 dinara

Od juče se na stovarištima gradjevinskog materijala u Vranju džak cementa prodavao po ceni od 1.000 dinara, što predstavlja poskupljenje od oko 40 procenata u odnosu na prethodnu cenu.

Traktorska prikolica sitnog peska poskupela je za gotovo 100 procenata i sada umesto 3.000 košta 6.000 dinara. Slično je i sa cenom armaturnog gvožđa kojeg na ovdašnjim stovarištima ima u dvoljnim količina, ali je cena uvećana za oko 40 procenata i sada po toni iznosi  do 1.300 evra u zavisnosti od debljine.

Poskupeo je izolacioni materijal (stiropor, staklena vuna, drvo) i to u proseku od 25 do 40 procenata, a ovdašnji trgovci kažu „da oni ne diktiraju povećanje cena, čak i smanjuju sopstvenu zaradu kako bi očuvali dinamiku trgovine koja je u blagom padu“ iako je građevinska sezona na jugu Srbije  u punom jeku.

-Prednost imaju oni kupci koji predstavljaju aktuelne građevinske investitore koji u Vranju i okolini trenutno rade veće stambene objekte. Oni se direktno dogovaraju o isporuci građevinskog materijala, pa zaobilaze stovarišta i direktno razgovaraju sa dobavljačima. Tada je i cena svakako niža – objašnjava za portal Danasa Slavko Ilić, koji se godinama bavi prodajom građevinskog materijala.

Niš: Građevinski materijal poskupeo do 30 odsto

Građevinski materijal je u poslednjih nekoliko meseci poskupeo do 30 odsto, kažu prodavci u niškim stovarištima.

Prema njihovim rečima, drvna građa sada košta od 50.000 do iznad 60.000 dinara po kubiku.

Jedna puna cigla košta oko 40 dinara, a komad giter bloka oko 65 dinara.

Cena crepa po komadu je oko 85 dinara.

Džak cementa od 50 kilograma u proseku košta oko 950 dinara, a može se naći po ceni od 850 dinara, ali i po ceni od 1100.

„Različiti materijali za hidroizolaciju i termoizolacije, a ima ih dosta, poskupeli su oko 20 odsto“, kažu na stovarištima.

Majdanpek: Poskupeo građevinski materijal, potražnja ostala ista

Ako su umesto prošle, građevinske radove ostavili za ovu godinu, stanovnicima majdanpečke opštine treba mnogo više para. Naravno, ako nisu napravili zalihe građevinskog materijala.

Bez obzira što ničemu nije ostala prošlogodišnja cena, materijal se kupuje u nesmanjenom obimu, kažu za Danas u jednom od stovarišta.

-Gradi se, radi se, iako su cene u odnosu na prošlu godinu otišle gore u proseku za 40 odsto, mi građevinski materijal prodajemo u istim količinama kao i prošle godine – rekao nam je vlasnik jednog od stovarišta Petar Jovanović.

Robe generalno ima, nešto duže se čeka na opekarsku robu, ali ima in je. Doduše, po višim  cenama nego prošle godine.

Blokovi su skuplji 100 odsto nego pre godinu dana i po komadu koštaju 70 dinara. Cigla je sa 35 dinara upola jeftinija od blokova, ali je i ona poskupela. Skuplji je i crep koji sada po komadu košta 80 dinara.

Na stovarištu saznajemo da je među “rekorderima” poskupljenja  betonskog gvožđe koje gotovo tri puta skuplje nego 2021. godine. Tada se kilogram prodavao za 89, a sada za 220 dinara.

Udvostručila se i cena drvne građe. Na stovarištu ima čamove građe koja sada po kubiku košta 45.000 dinara, za razliku od prošle godine kada je koštala 23.000 dinara.

Građevinski radovi su u principu nezamislivi bez cementa, ima ga u prodaji i sada za džak od 40 kg treba izbrojati 740 dinara.

Sezona je građevinskih radova i roba se prodaje, iako mnogo više košta.

Zaječar: Gvožđe poskupelo za 40 odsto

Vlasnici stovarišta u Zaječaru kažu za Danas, da je cena gvožđa od početka rata u Ukrajini povećana sa čak 40 odsto, dok je ostali građevinski material poskupeo od 20 do 30 odsto.

Prema njihovim rečima, više cene ne utiču na potrošače, pošto se u poslednja nekoliko meseca polako vraća prodaja na period od pre kovid pandemije.

“Ne postoji proizvod koji se više traži od drugog. Pošto u Zaječaru nema nekih velikih građevinskih radova najviše se kupuje drvo, letve I daske kao i sve ono što je potrebno za letnjikovce, pošto je to sada “moda” u gradu na Timoku”, kažu sa jednog stovarišta u Zaječaru.

Takođe, sa drugog stovarišta kažu da je teže doći do blokova I cigle, počto je prvo potrebno da se upišeš, a nakon toga nakon par dana ide se za robu.

“Sve to malo utiče na kupce. Oni žele nešto brzo da se završi, ali trenutno nije moguće, pošto je potrebno vreme dok robu obezbedima, ali šta da radimo, kako je za nas tako je za sve”, kažu sa drugog stovarišta u Zaječaru.

Što se cena tiče, kubik peska se kreće od 3.000 do 3.200 dinara, šljunak je od 2.600 do 2.800 dinara za kubik, cement se kreće od 880 do 930 dinara za džak, dok cena zavisi od proizvođača.

Cena letve po metru je od 70 do 72 dinara, daske su od 38.000 do 41.500 dinara za kubik, građa je od 44.000 do 54.000 dinara, dok je gvožđe 200 dinara po kilogramu. Cigla je 30 dok je šuplja cigla 25 dinar, betonski blokovi su 75 dinara, dok je kreč od 400 do 450 dinara džak od 20 kilograma. Cena crepa je od 75 do 85 dinara dok je biber crep 60 dinara po komadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari