Korak bliže da i preduzetnice dobiju duže porodiljsko: Nakon odluke o neustavnosti jednog člana zakona 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Još jedna odredba Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom je neustavna odlučio je Ustavni sud, a žene preduzetnice i one na fleksibilnim ugovorima bi mogle uskoro da dobiju pravo na duže odsustvo sa posla nakon porođaja.

Ova vest je sjajna, kaže za Danas Tatjana Macura iz Udruženja Mame su zakon. Ovom odlukom US žene koje samostalno obavljaju delatnost, one koje su zaposlene na privremenim i povremenim ugovorima, ugovorima o delu, autorskim ugovorima dobiće pravo pravo naknade nakon porođaja.

“Odluka Ustavnog suda još nije objavljena, ali moja prva pretpostavka je da se odnosi na preduzetnice i žene na fleksibilnim ugovorima koje rode treće i svako sledeće dete. To znači da će i one dobiti dve godine odsustva sa posla kao što to imaju žene koje su zaposlene kod poslodavca, na osnovu ugovora o radu”, napominje naša sagovornica.

Macura kaže da ćemo tačno znati na šta se odluka odnosi najkasnije za šest meseci kada bude objavljena u Službenom glasniku, ali i podseća da je taj član koji je proglašen neustavnim podložan i širem tumačenju, te da može da posluži kao dobra osnova i za sve druge izmene koje se odnose na žene preduzetnice.

“One bi trebalo da imaju pravo na to da njihovi partneri preuzmu brigu o detetu nakon što bebe napune tri meseca, da imaju pravo na minimalnu naknadu prva tri meseca, što sada nije slučaj, kao i da imaju plaćene obaveze za socijalno osiguranje”, ističe Macura.

Neophodno bi bilo, napominje, da se izmeni i Zakon o zdravstvenom osiguranju prema kom žene koje samostalno obavljajuju delatnost ne primaju 100 odsto nadoknade.

Tatjana Macura kaže da se poslednja odluka Ustavnog suda odnosi na jedan Zakon i napominje da bi rešavanje problema koje žene imaju u ovoj situaciji podrazumevalo izmenu najmanje tri zakona – o finansijskoj podršci porodicama sa decom, zdravstvenom osiguranju i obaveznim doprinosima za socijalno osiguranje.

Kada bi nova izmena mogla da zaživi još se ne zna, jasno je međutim da to neće biti 1. januara jer trenutno nije na skupštinskom dnevnom redu.

“Mala je verovatnoća da će one stupiti na snagu od 1. januara, ali obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića bilo je da će izmene stupiti na snagu od 1. marta”, ističe Macura.

Ona podseća da je Zakon o finansijskoj podršci usvojen 2017, u paketu sa brojnim drugim zakonima i da je potpuno nakardno osmišljen.

“Kreće od pogrešnih premisa i samim tim krpimo Zakon, a najracionalnije bi bilo da se napravi dobra radna grupa i da se ceo reformiše. Neke mere daju dobre rezulatte i ne treba ih menjati, neke su loše – poput formule koja se primenjuje a koja recimo obuhvata period od čak 18 meseci”, kaže Macura.

Ona bi zato, kako kaže, pisala zakon od početka, smislila drugačiju strategiju i u pogledu primene, jer taj zakon treba da da dobre rezultate u pogledu demografije za 20 godina. Veću podršku, smatra ona, trebalo bi da dobiju porodice koje žele drugo dete. Sve to, naravno, ne može bez novca.

“Ministarstvo za brigu o porodici ima budžet od 1,02 milijarde dinara za narednu godinu, dok je za nacionalni stadion planirano više od sedam i po milijardi 2023. i još dva puta po sedam milijardi narednih godina. Tako da i mi očekivanja moramo da prilagodimo realnosti”, napominje Tatjana Macura.

Urednica portala Bebac Jasmina Mihnjak kaže da je prošlo puno vremena od kada je donet ovaj Zakon i da ne razume zašto uvek mora da se čeka odluka Ustavnog suda da bi se bilo šta u njemu menjalo.

“I kada se promeni u javnosti se predstavi kako je vlast učinila dobro delo za roditelje, pa će kao još nešto da učine. Na to da je neustavan ukazujemo još od trenutka kada je usvojen, a puno je vremena prošlo i puno je roditelja zbog toga oštećeno”, kaže Mihnjak.

Trenutno zapravo sve žene koje imaju pravo na ostale naknade na osnovu rođenja deteta imaju pravo na godinu dana odsustva bez obzira da li su rodile drugo, treće ili četvrto dete, ističe ona, ali žene koje su radnom odnosu kod poslodavca kada rode treće dete imaju pravo na dve godine odsustva.

“Tako su diskriminisane preduzetnice i ostale žene sa fleksibilnim oblicima rada. To je samo jedan od načina na koji su one diskriminisane, a postoje i druge stvari i zakoni koje treba menjati”, kaže Jasmina Mihnjak.

Četvrti put da Ustavni sud reaguje

Ovo bi bio četvrti put da se menja Zakon nakon odluke Ustavnog suda, ističe Tatjana Macura iz Udruženja Mame su zakon. Prva odluka odnosila se na to da i žene koje ne rade kod poslodavca na ugovor o radu imaju garantovanu naknadu u periodu porodiljskog odusustva, što je 28 dana pre porođaja i tri meseca posle – da u tom periodu ne mogu da primaju naknadu manju od republičkog minimalca.

Druga izmena odnosila se na poljoprivredne osiguranice koje su morale da imaju 24 meseca radnog staža kako bi ostvarile punu nadoknadu. Sada su i one u poziciji kao i druge žene, napominje ona, i to pravo mogu da ostvare posle 18 meseci.

“Treća odluka odnosila se na majke koje imaju decu sa invaliditetom, a koje su bile prinuđene da biraju između nadoknade koja se naziva tuđa nega i pomoć i nadoknade po osnovu zarade. Odlukom Suda one imaju pravo sada na obe nadoknade”, naglašava Macura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari