Vlada Srbije usvojila Uredbu o energetski ugroženom kupcu 1Foto: Beta/Milan Timotić/EV

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o energetski ugroženom kupcu, kojom je definisala kategorije građana koji ostvaruju prava na umanjenje mesečne obaveze plaćanja električne energije i za te namene obezbedila je sredstva u iznosu od milijardu i po dinara.

Uredbom su prvenstveno obuhvaćeni korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i domaćinstva sa minimalnim prihodima, navodi se u saopštenju.

Određene su i obaveze lokalnih samouprava da podatke o svim energetski ugroženim kupcima koji mogu ostvariti ovo pravo dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca i ti podaci biće objavljivani na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike.

Vlada je usvojila Program zaštite vazduha u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom. Taj strateški dokument, kojim su definisane mere i aktivnosti, predstavlja trasiranje narednih koraka u oblasti zaštite životne sredine, a pre svega kvaliteta vazduha, što predstavlja jedan od prioriteta Vlade.

Ciljevi programa biće ostvareni kroz smanjenje emisija iz različitih sektora, kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, ali i uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana.

Članovi Vlade usvojili su i izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom se isključuje mogućnost odobravanja vanfakturnih davanja prilikom prodaje brašna T-400, kako bi se sprečile deformacije u formiranju cena tog proizvoda i u što većoj meri uticalo na zaštitu životnog standarda građana.

Na današnjoj sednici doneta je i odluka o produženju privremene zabrane izvoza Evro dizela EN 590 do 31. decembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari