Vlada Srbije usvojila uredbu: Maksimalna prodajna cena hleba od brašna “T-500” 54 dinara 1Foto: Freeimages/ Adriano Alves

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna “T-500”, kojom je propisana njegova maksimalna prodajna cena od 54 dinara, a odlučeno je i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto.

Uredbom je odlučeno i da trgovci na malo koji prodaju hleb moraju da imaju najmanje 30 odsto hleba od brašna „T-500” u svojim prodajnim objektima, a proizvođačima hleba biće interventno prodato 32.000 tona tog brašna, navodio se u saopštenju.

Kako se ističe, cilj uredbe je da zaštiti tržište, odnosno da spreči deformacije u formiranju cena ove namirnice koja je važna za snadbevanja potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija.

Na sednici je doneto rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno po osnovu oportuniteta.

Sredstva u ukupnom iznosu od 500 miliona dinara namenjena su za projeke koji su dodeljeni na Javnom konkursu za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaranja krivičnog gonjenja, koje je raspisalo Ministarstvo pravde.

Članovi Vlade usvojili su zaključak o saglasnosti da se preduzmu neophodne aktivnosti za organizaciju manifestacije „Večeri dijaspore“ u opštinama gde se organizuju kampovi za mlade iz dijaspore.

Vlada je na današnjoj sednici donela i Odluku o uspostavljanju saradnje između Leskovca i grčke Opštine Aristotelis u oblastima od zajedničkog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari