Varhelji: Brza pruga može da promeni realnost za građane Srbije i regiona 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET POOL

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da izgradnja brze pruge Beograd-Niš može promeniti realnost za građane juga Srbije, ali i celog regiona, kao i da se nada da će ojačati savezništvo sa Evropskom unijom.

 

„Izabrali smo ovaj projekat zato što mislimo da može da promeni realnost na terenu, za građane Srbije i time celog regiona, zato što ovaj voz treba da donese nova radna mesta i ulaganja u oblastima koje su najpotrebnije na jugu Srbije“, izjavio je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Varhelji je rekao da je današnji dan simboličan ne samo za Srbiju, nego za ceo Zapadni Balkan jer pokazuje da „Evropa isporučuje rezultate“.

Vučić i Varhelji su prethodno prisustvovali poptisivanju ugovora za prvu tranšu investicionog granta EU ukupne vrednosti 598 miliona evra za izgradnju pruge Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10.

Varhelji je kazao da taj voz treba da stvori mnogo širu trgovinsku rutu i da skraćenjem vremena putovanja do Beograda doprinese ubrzanju ekonomskog razvoja malih proizvođača i bržem isporučivanju njihovih proizvoda.

Evropski komesar je rekao da će pruga biti „kičma glavne trgovinske rute“ koja će Srbiju povezivati sa severom, ali i sa zapadom ka Crnoj Gori i jugoistokom, sa Bugarskom, Severnom Makedonijom i Grčkom.

„To je osnovna infrastruktura koja treba svakom investitoru“, rekao je Varhelji, dodajući da su povezanost, pouzdani izvori energije i radna snaga prvo što gledaju investitori kada biraju zemlju.

Izgradnja brze pruge je deo Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, rekao je Varhelji i podsetio da je prilikom njegove prethodne posete potpisan ugovor koji se tiče električne energije i da je EU doprinela sa 150 miliona evra budžetu Srbije u cilju prevazilaženja energetske krize.

„Tu se naš posao ne završava jer ima još dosta posla da bude urađeno kako bismo Zapadni Balkan pretvorili u energetsku ulaznu tačku za Evropu, za nove izvore energije i nove rute“, kazao je Varhelji.

On je dodao da je EU spremna da finansira novi energetski terminal na Jadranskom moru i da čeka zapadnobalkanske partnere da odluče gde da taj terminal bude postavljen.

„To su sve dobre vesti, a dobre vesti retko dolaze. Nadam se da ćemo ovim ojačati naše prisustvo i naše savezništvo jer mi jesmo saveznici i prijatelji, a prijatelji treba da čine mnogo više jedni za druge“, rekao je Varhelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari