Veće devizne rezerve 1Foto: Bojan Cvejić

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju septembra iznosile 10.635,7 miliona evra, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Time se, navodi NBS u saopštenju, obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga.

Bruto devizne rezerve u septembru su povećane za 358,0 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Neto devizne rezerve, ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju septembra su iznosile 8.895,0 miliona evra, što je za 306,0 miliona evra više nego na kraju avgusta i predstavlja njihov najviši nivo od 2000. godine.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u septembru u najvećoj meri, povećane po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu, priliv od 165,0 miliona evra.

Dodatno, na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu – veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti, 60,9 miliona evra, donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve, ukupno 48,9 miliona evra, kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima, ukupno 69,6 miliona evra.

Pozitivan uticaj na devizne rezerve imao je i efekat promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu u neto iznosu od 19,9 miliona evra.

S druge strane, jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali u smeru smanjenja deviznih rezervi, ukupno 6,3 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 735,6 miliona evra i bio je za 146,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.444,9 miliona evra.

U septembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 150 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa, ističe se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari