Vesić: Početak izgradnje železničke obilaznice oko Niša do juna 1 foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas u Nišu da će 5. aprila biti otvoren tender za izgradnju železničke obilaznice oko tog grada.

Kako je kazao, „sve će učiniti“ kako bi radovi krenuli do početka juna.

Prema njegovim rečima projekat je vredan 150 miliona evra i sredstva su obezbeđena u državnom budžetu.

Kazao je i da je „u stalnoj komunikaciji sa Evropskom investicionom bankom koja daje novac“.

„To kažem jer je i ovde u Nišu bilo poziva da EU ukine finansiranje Srbiji, a to bi značilo da nema ni obilaznice“, kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, izgradnja obilaznice trajaće 1.000 dana, odnosno nešto manje od tri godine i rešiće dugogodišnji problem stanovnika Niša.

Podsetio je da je u toku rekonstrukcija 23 kilometara pruge Niš-Brestovac, te da je prošle nedelje izdata građevinska dozvola za rekonstrukciju 12,4 kilometra pruge Niš-Dimitrovgrad.

Kazao je da se ta pruga rekonstruiše po planu, i izrazio zadovljstvo što je, kako je naveo, „otkočio taj projekat koji je stajao skoro pet godina“.

Početkom decembra, dodao je Vesić očekuje se početak radova na rekonstrukciji brze pruge Beograd-Niš za brzine od 200 kilometara na sat.

Ta pruga, kako je kazao, će omogućiti da se od Beograda do Niša stiže za 100 minuta.

Vesić, v. d. direktora „Aerodroma Srbije“ Mihajlo Zdravković i direktor kineske kompanije „Šandong Internešnal“ Son vu Džun potpisali su danas ugovor o izgradnji internih saobraćajnica u okviru kompleksa aerodroma „Konstantin Veliki“.

Ugovor se odnosi i na izgradnju pratećih hidrotehničkih, elektroenegetskih i telekomunikacionih instalacija u okviru tog kompleksa aerodroma.

Ugovor je vredan 16 miliona evra i trebalo bi da bude završen do 1. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari