Vlada Srbije: Mere za podsticanje zapošljavanja mladih pokazale odlične rezultate 1Foto: Pexels/Fauxels

Vlada Srbije je danas ocenila u saopštenju da su njene mere za podsticanje zapošljavanja mladih „pokazale odlične rezultate“ jer su u prva tri meseca njihove primene zaposlene 1.344 osobe.

Tokom prva tri meseca primene novih poreskih olakšica koje su stupile na snagu 1. marta pri zapošljavanju „pre svega mladih, i pre svega za inovativna preduzeća“ zabeleženo je veliko interesovanje kompanija, piše u sopštenju.

Taj podsticaj je od početka marta do kraja maja iskoristilo je 910 osoba zaposlenih kod 553 poslodavca.

Podsticaj je umanjenje poreza i doprinosa na plate novozaposlenih od čak 70 odsto do kraja 2024. godine.

Drugu poresku olakšicu, za zaposlene na projektima istraživanja i razvoja u firmama u Srbiji , u istom periodu iskoristile su 434 osobe zaposlene kod 41 poslodavca.

Ta olakšica takodje podrazumeva efektivno umanjenje poreza i doprinosa na plate zaposlenih od 70 odsto, ali za deo plata zaposlenih srazmerno vremenu koje su proveli na istraživačko-razvojnim poslovima.

Vlada Srbije je nvela da je posvećena unapređenju poslovne klime i borbi za radna mesta i stvaranju prilika za mlade, „kao i digitalizaciji i visokim tehnologijama“ koje će pomoći tranziciju ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari