Za osam meseci računi skočili čak 26,9 odsto: Koliko će EPS inkasirati godišnje od građana? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Kako je saopštio Savet Agencije za energetiku od 1. maja cena struje za domaćinstva u Srbiji poskupeće osam odsto, odnosno na 13,31 dinar po kilovatsatu. Shodno tome, računi za struju individualnih potrošača povećaće se u proseku za oko 250 dinara.

To će biti drugo po redu povećanje cene za individualne potrošače ove godine nakon što je prethodno do korekcije došlo i 1. januara kada je struja poskupela za 8,5 odsto na 12,4 dinara po kilovatsatu.

Inače, u osam meseci, ako računamo i predstojeći maj, nadležni su cenu električne energije za domaćinstva podigli čak tri puta.

Prvi put se to zbilo u septembru prošle godine kada je ona skočila za 8,3 odsto, to jest na 11,35 dinara po kilovatsatu. Računica pokazuje da će u odnosu na one iz septembra 2022. računi za struju građana sada u proseku biti veći za oko 10.200 dinara na godišnjem nivou (s obzirom da su u septembru prošle i u januaru ove godine povećani za po 300 dinara mesečno).

Inače, poskupljenje struje u januaru i maju predstavlja obavezu koju je Vlada Srbije preuzela prema Međunarodnom monetarnom fondu zarad dobijanja novih kreditnih sredstava.

U slučaju da struja do kraja godine poskupi još jednom, kako je to tražio MMF, iznos računa za struju domaćinstava bio bi dodatno uvećan za oko osam odsto.

Nadležni smatraju da poskupljenja struje nisu velika, odnosno da su računi potrošača u Srbiji niži nego u većini zemalja u Evropi. Međutim, treba naglasiti da su, kada je reč o iznosima, poskupljenja u procentima znatno veća a i češća nego ona do kojih je dolazilo do septembra 2022. godine.

Podaci pokazuju da je u periodu o kome govorimo struja u tri navrata poskupela ukupno 26,9 odsto. U slučaju kada bi struja poskupela za oko osam odsto u septembru, o čemu se govori, procenat poskupljenja u periodu od godinu dana podigao bi se na čak 37 odsto.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da se prihod EPS-a od povećavanja cene za domaćinstva u periodu od septembra prošle godine povećao u istom procentu.

– Na godišnjem nivou domaćinstva u Srbiji troše 15 miliona megavatsati električne energije. To znači da na osnovu ukupnog dosadašnjeg iznosa povećanja cene struje za građane, tačnije od septembra prošle godine, EPS u periodu od godinu dana može da inkasira 135 miliona evra. To je svakako značajna suma novca. Taj iznos je dovoljan za pokrivanje troškova mesec i po dana uvoza struje iz inostranstva zbog kolapsa u sistemu koji je EPS svojevremeno pretrpeo. Takođe, za te pare to preduzeće bi moglo da izgradi solarnu elektranu od 200 megavata. To je objekat veličine koji trenutno ne postoji u našem regionu – objašnjava Gavrilović.

Posle poskupljenja struje do koga je došlo u septembru prošle godine EPS je naplatom struje od domaćinstava do decembra inkasirao 13,9 miliona evra. Nakon novog poskupljenja do koga je došlo u januaru do aprila je naplaćeno od te kategorije potrošača 29,3 miliona evra.

S obzirom na to da nastupa majsko povećanje cene struje EPS bi do septembra zaradio 45 miliona evra. Ako bi došlo do nove korekcije od osam odsto u septembru do decembra tekuće godine EPS bi dodatno inkasirao još 62 miliona evra.

Inače, u ovom trenutku cena kilovatsata električne energije u najjeftinijoj zelenoj zoni iznosi 1,89 dinara dok će od 1. maja poskupeti na 2,08 dinara po kilovat satu.

Cena kilovat sata skuplje struje u zelenoj zoni trenutno iznosi 7,58 dinara a od sledećeg meseca poskupeće na 8,33 dinara. Jeftinija tarifa u zelenoj zoni u 2022. godini je bila 1,72 dinara. Cena kilovata skuplje struje u zelenoj zoni je prošle godine iznosila 6,8 dinara po kilovat satu.

Kada je reč o plavoj zoni cena jeftine struje u prošloj godini bila je 2,58 dinara po kilovat satu, u januaru 2,84 dok će od 1.maja biti 3,12 dinara.

Skuplja struja u plavoj zoni koštala je 2022. godine 10,34 dinara po kilovatsatu, u januaru 11,37 dinara a u maju će biti 12,5 dinara po kilovatu.

U crvenoj zoni jeftiniji kilovatsat koštao je prošle godine 5,17 dinara, u januaru 5,68 dinara a od 1. maja će iznositi 6,25 dinara po kilovat satu.

Skuplji kilovatsat koštao je u 2022. godini 20,68 dinara, od januara je 22,75 dinara, dok će od 1. maja biti 25 dinara po kilovat satu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari