Zrenjanin: Uskoro licitacija za zakup državnog zemljišta 1Foto: M. P.

Ono što je bila želja poljoprivrednika to je završeno i idemo u postupak izdavanja državne zemlje, poručio je banatskim poljoprivrednicima ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom današnje posete gradskoj administraciji u Zrenjaninu.

Licitacija za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta uslediće veoma brzo, jer je Ministarstvo dalo saglasnost na program gradu Zrenjaninu i Zrenjanin obavezao se da vrlo brzo raspiše licitaciju za poljoprivredno zemljište, prvi i drugi krug, saopštio je ministar Nedimović.

-Ono što je trend ove godine, mi ćemo skoro 500.000 hektara zemljišta imati pod zakupom, što na licitacijama, što pod pravom prečeg zakupa i cene su mnogo veće nego što su bile prethodnih godina na licitaciji. Ono što je i dalje problem, to je odnos između stočara i ratara i ja sam juče formirao Radnu grupu za izmenu zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako bismo ovaj, uslovno rečeno “sukob mišljenja” između njih probali da rešimo. Dosta je tu ograničenja koja nas muče, jer u centralnoj Srbiji državnog poljoprivrednog zemljišta i nema, a moraju svi imati ista prava, i iste subvencije – rekao je Nedimović.

Banatski poljoprivrednici najviše primedbi imali su na kasno održavanje licitacija državnih njiva u njihovom ataru, kratak rok na koji se zemlja izdaje a to je godinu dana. Sem toga, spominjali su i uzurpatore zemljišta, privilegovane pojedince, niske cene poljoprivrednih proizvoda, male subvencije i skupo gorivo. Spisak je podugačak a od nečega treba početi.

-Često se spekuliše informacijama o tome šta će biti sa zemljištem koje smo izdali Tenisu, dok ta firma ne uđe u posed 1. novembra 2019. Godine ukoliko zaključi ugvor , zemlja ide na lictaciju i izdaje se. Priče da će to biti predmet zloupotreba i uzurpacija i da će neko nezakonito ulaziti u posed, toga neće biti. Staćemo tome na put, tu nema dileme. Zahvalan sam lokalnoj samoupravi što je poradila na uklanjanju uzurpatora njiva – izjavio je ministar Branislav Nedimović u Zrenjaninu.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede priremilo je novi softver o izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta tako da će informacije o zakupu biti javne i svima dostupne preko sajma ministarstva.

-Tačno će se znati status zemljišta, ko je zakupac, kulture koje se gaje i nećemo dozvoliti odstupanja. Imamo ugovor sa Evropskom svemirskom agencijom da preko tv spektra pratimo stanje na njivama, tako da ako neko dobije zakup njiva za stočarstvo a koristi za poljoprivredu, ugovor će biti raskinut – objasnio je ministar poljoprivrede.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari