Bečka opšta bolnica AKH smanjuje ekološki otisak 1Foto: Kancelarija Grada Beča u Beogradu

Jedna od najvećih bolnica u Evropi „Bečka opšta bolnica AKH“ odlučila je da uz podršku bečke elektroprivrede „Wien Energie“ zameni 52.000 svetiljki. Najavljuju da će smanjiti ekološki otisak.

Kako prenosi Kancelarija Grada Beča u Beogradu, u prvoj fazi projekta biće zamenjeno 8.000 svetiljki iz sedamdesetih godina prošlog veka novim i energetski efikasnijim.

Član Gradskog veća za privredu i gradska preduzeća Peter Hanke rekao je da održivost i energetska efikasnost igraju važnu ulogu u Beču.

„Da bismo postali klimatski neutralni do 2040. godine važno je da se angažujemo na svim poljima. Zamenom svetiljki u bolnici AKH kompanija „Wien Energie“ podržava jednu od najvećih zdravstvenih ustanova u Evropi u značajnoj uštedi energije i CO2“, naveo je Hanke.

Zamenom 8.000 svetiljki u hodnicima, koje većinom svetle tokom cele godine i 24 sata dnevno, može se, kako navode, smanjiti potrošnja struje za jedan gigavat-sat već prve godine i ukupno uštedeti 265 tona CO2.

Nakon uspešne evaluacije prve faze projekta krajem 2024. godine, projekat obuhvatiti 52.000 svetiljki. Procene su da će se na taj način godišnje uštedeti 700 tona CO2 i do 2,7 gigavat-sati struje, što odgovara potrošnji struje od 1.350 prosečnih domaćinstava.

Da je održivost u zdravstvu važna tema potvrdio je i član Gradskog veća za zdravstvo u Beču Peter Haker, koji je naveo da se smanjiti ekološki otisak zdravstvenog sektora i istovremeno održati kvalitet medicinske usluge.

“Ovaj projekat ne samo da čini bolnicu AKH energetski i finansijski efikasnijom, već i ekološki prihvatljivijom“, rekao je on.

„Bolnica je sa aspekta osvetljenja, pravi grad u malom sa sličnim raznovrsnim zadacima osvetljenja. Štednja resursa ovde je od suštinskog značaja“, istakao je direktor bolnice, Hervig Veclinger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari