Obraćanje Vučića na samitu COP28: Srbija će nastaviti da doprinosi globalnoj borbi protiv klimatskih promena, ali kako će svet 1Foto: Beta/AP/Peter Dejong

Srbija će nastaviti da doprinosi globalnoj borbi protiv klimatskih promena, ali se postavlja pitanje kako će svet izaći na kraj sa tim problemom ako nije u stanju da reši geopolitičke probleme s kojima je suočen, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić na međunarodnoj konferenciji o klimi COP28 u Dubaiju.

„Širom sveta vode se brojni ratovi koje nismo uspeli da zaustavimo, a bojim se da nećemo ni moći. Ako tu nismo uspeli da postignemo rezultate, kako možemo da budemo toliko ubeđeni da ćemo uspeti da ostvarimo željene rezultate na polju klimatskih promena„, kazao je Vučić, obraćajući se učesnicima skupa.

Vučić je rekao da svi treba da se ponašaju u skladu sa međunarodnim pravom, jer će u suprotnom biti „arbitrarnih pristupa“.

„Ne možemo da imamo različite pristupe teritorijalnim integritetima nekih zemalja, mi u Srbiji to znamo bolje nego bilo ko. Sa druge strane, danas sam čuo fraze o potrebi ujedinjenja i zajedničke borbe, ali treba da nađemo zajednički imenitelj da najpre rešimo najveća geopolitička pitanja, a zatim da se pozabavimo sa klimatskim promenama“, naveo je Vučić.

On je rekao da svet mora da bude ujedinjen u borbi protiv klimatskih promena i dodao da je Srbija „spremna da odigra svoju ulogu“ u toj globalnoj borbi.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu, naročito naše razvijenije partnere, da ispoštuju obaveze o pružanju tehničke i finansijske pomoći. Srbija će nastaviti da doprinosi globalnoj borbi protiv klimatskih promena tako što će unaprediti nacionalni sistem za ublažavanje tih posledica, uz podršku naših partnera“, kazao je Vučić.

Naveo je da je Vlada Srbije u junu usvojila Strategiju o niskoj emisiji štetnih gasova i da je njena ambicija da ostvari dugoročne ciljeve Pariskog sporazuma o klimi, da bi Srbija do 2050. postala društvo sa niskim emisijama ugljen-dioksida i konkurentna ekonomija koja će građanima omogućiti nove, zelene poslove.

„U Srbiji su osetne klimatske promene, borimo se sa visokim prosečnim temperaturama koje su iznad svetskog proseka, iznad 1,8 stepeni Celzijusa. Projekcije ukazuju da bismo, ako nastavimo da postupamo kao do sada, mogli do kraja veka da imamo povećanje do čak pet stepeni“, dodao je.

Vučić je rekao i da je 2023. godina najtoplija do sada u Srbiji i ukazao da je u oktobru ove godine bilo tropskih noći, što se nikada ranije nije desilo.

„Borba protiv klimatskih promena je najveći izazov našeg vremena, katastrofalno globalno zagrevbanje predstavlja opasnost za našu zajedničku budućnost. Još računamo kolika je šteta koju je suša nanela našoj privredi prošle godine, a velike štete gradovima su nanele i oluje“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari