U Beogradu vazduh večeras ponovo zagađen: Evo koja su naselja najugroženija 1Foto: Aleksandar Roknić

Vazduh u Beogradu večeras je ponovo zagađen, a najviše u Zemunu i Borči, pokazuju najnoviji podaci sa sajta Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, koji meri kvalitet vazduha u prestonici.

Prema grafikonu na sajtu Beoeko, od 30 mernih stanica na čak 17 vazduh je označen crvenom bojom, što znači da je zagađen.

Tri merne stanice (Beograd Zemun TB, Beograd Zemun Ugrinovačka i Beograd Borča) označene su ljubičastom bojom što pokazuje da je vazduh u tim naseljima jako zagađen.

Dobar vazduh večeras je ocenjen samo na dva mesta i to Beograd Obrenovac Ušće i Beograd Barajevo.

Na osnovu ovog monitornga najviše suspendovanih PM10 čestica registrovano je u Borči – 237, gde je bilo najviše i PM2,5 čestice – 216.

U Beogradu vazduh večeras ponovo zagađen: Evo koja su naselja najugroženija 2
Foto: Beoeko

Zagađen vazduh, kako objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, može da izazove zdravstvene tegobe u celoj populaciji, a naročito kod osetljivih grupa (starije osobe, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća), te je preporuka da te osobe izbegavaju naporne aktivnosti napolju (aktivnosti koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem) kao  i da aktivnosti preusmere u zatvoren prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Sa druge strane, za opštu populaciju se preporučuje da se smanji intenzitet napornih aktivnosti u spoljašnjoj sredini i prave češće pauze dok je vazduh zagađen.

Kada je vazduh jako zagađen ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati ne samo kod osetljivih grupa već i kod zdravih osoba, te je opšta preporuka da se izbegavaju sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, da se skrati boravak na otvorenom i preusmere aktivnosti u zatvoreni prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari