Zbog čega je Agencija za sprečavanje korupcije izdala dve mere upozorenja SNS? 1Vojin Radovanović

Agencija za sprečavanje korupcije izdala je dve mere upozorenja Srspkoj naprednoj stranci zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti u predizbornoj kampanji, prenosi N1 Beograd.

Agencija za sprečavanje korupcije je 22. novembra donela rešenje kojim se potvrđuje da je SNS postupila suprotno odredbama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, na taj način što je tokom predizborne kampanje vršila aktivnosti koje ne predstavljaju izbornu kampanju, jer je 6. novembra na svojoj zvaničnoj stranici društvene mreže Instagram (sns_cacak) objavila spot u kojem su prikazane aktivnosti funkcionera ove političke stranke Miluna Todorovića, predsednika Gradskog odbora SNS Čačak, u vidu podele paketa pomoći porodicama u Čačku.

Agencija je zbog toga, na osnovu člana 39. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, SNS-u izrekla meru upozorenja, kojom se ta stranka obavezuje da će poštovati odredbe Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, te da tokom izborne kampanje na svom Instagram nalogu ne objavljuje spotove u vezi sa aktivnostima svojih funkcionera u vidu podele paketa pomoći, kao da i u roku od tri dana od dana prijema ovog rešenja sa svog Instagram naloga ukloni objavi od 6. novembra o navedenim aktivnostsima članova i funkcionera SNS-a.

Agencija je istog dana donela rešenje kojim se potvrđuje da je SNS prekršila odredbe Zakona o finansiranju političkih
aktivnosti, jer je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici 6. novembra 2023. godine objavila saopštenje u kojem je navedeno da su aktivisti Saveta za zdravstvo, prilikom posete sugrađanima Paljine, socijalno ugroženim porodicama podelili pakete sa hranom i kućnom hemijom, koji su obezbeđeni iz ličnih sredstava funkcionera.

Izrečenom merom upozorenja SNS se obavezuje da ubuduće ne posstupa suprotno odredbama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, i da na svom Fejsbuk nalogu ne objavljuje saopštenja u vezi sa aktivnostima Saveta za zdravstvo o podeli paketa hrane i kućne hemije koje finansiraju njeni funkcioneri, kao da u roku od tri dana od prijema rešenaj ukloni predmetni snimak sa svoje Fejsbuk stranice.

Agencija je, s druge strane, odbacila prijavu protiv SNS-a zbog izjave ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandra Martinovića da opozicija „želi građanski rat“, sa obrazloženjem da se u zvaničnom saopštenju Ministarstva nigde ne pominje SNS, pa se samim tim ne može smatrati pozivom na glasanje za tu stranku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari