Tomislav Nikolićfoto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

List Danas objavio je oktobra 2003. godine vest o početku generalnog štrajka Saveza samostalnih sindikata Srbije, povodom kojih se u narednim danima oglasio i tadašnji kandidat za predsednika Tomislav Nikolić.

Milenko Smiljanić, predsednik Saveza, izjavio je da njihovi protesti neće prestati sve dok „radnici nesposobnoj vladi ne vide leđa“.

Neki od transparenata koji su bili istaknuti tokom protestne šetnje ka Narodnoj Skupštini glasili su „Odlazite, dogorelo je“, „Deca su nam gladna“ i „Penzionerima treba podeliti plave šlemove – u samoposlugama samo posmatraju“.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Demonstrantima su se ispred zgrade Skupštine obratili predstavnici opozicije Nataša Jovanović iz Srpske radikalne stranke i Zoran Anđelković iz Socijalističke partije Srbije.

„Ova Vlada treba da ode, a vi izaberite koju hoćete“, rekao je tom prilikom Anđelković.

Protesti su eskalirali već sutradan kada je prilikom šetnje demonstranata došlo do sukoba između sindikalaca i policije ispred Skupštine Srbije.

Smiljanić je, osudivši nasilno razbijanje mirnih demonstracija od strane policije, izrazio i nezadovoljstvo zbog toga što su predstavnici opozicije u Skupštini, koji su prvobitno podržali radnike, odbili da im se pridruže na ulici zbog kiše.

Sledećeg dana se građanima na predizbornom mitingu u Kragujevcu obratio predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić koji je izneo svoj stav povodom protesta.

„Nikad ne obećavam ono što ne mogu da ispunim, ali ja vam obećavam da ako budem izabran za predsednika Srbije, policija više nikad neće tući radnike kao što je to uradila juče u Beogradu kada su radnici hteli da prođu pored Narodne Skupštine“, izjavio je Nikolić.

Osim toga, on je podelio i svoje planove za vođenje spoljne politike ukoliko odnese pobedu na predsedničkim izborima.

„Nije valjalo kad smo bili okrenuti prema Istoku, ali ovo samo prema Zapadu je još gore“, naveo je on.

Tom prilikom je izjavio i da će kao član Vrhovnog saveta odbrane staviti veto na odluku da se naša vojska i policija šalju u Avganistan, Irak i na druga krizna područja.

“Nemamo sinove da branimo Ameriku, to što imamo treba nam da branimo Srbiju”, rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari