Albahari: Eskobar se zalaže za slanje hiljade međunarodnih kontrolora aprilskih izbora 1foto FoNet/Twiter Ambasada SAD

Gabrijel Eskobar i američki ambasador u Srbiji su na sastanku sa opozicionim predstavnicima, izrazili jasnu svest o problemima u vezi sa izbornim uslovima, pogotovo kada je reč o medijskim neslobodama, ali su, takođe, izrazili uverenje da to može da se promeni. Verujem da su već u razgovorima sa predsednikom Srbije ili premijerkom insistirali na tome da mora da bude vidljivo otvaranje Radio televizije Srbije. Iako smo se drastično približili datumu izbora, mi smo odlučili da svakako na njima učestvujemo, a ako dobijemo veći prostor na Javnom servisu, mi ćemo to da iskoristimo – kaže za Danas Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana koji je deo predizborne koalicije „Ujedinjena Srbija“.

Naš sagovornik je zajedno sa Dobricom Veselinović, kandidatom koalicije „Moramo“ za gradonačelnika Beograda i Nebojšom Zelenovićem, nosiocem liste za parlamentarne izbore ove predizborne grupacije, odnosno Marinikom Tepić, prvoj na listi za republičke izbore koalicije „Ujedinjena Srbija“ i  Miroslavom Aleksićem iz Narodne stranke, bio na sastanku sa sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabrijelom Eskobarom, tokom njegovog boravka u Beogradu.

Prema rečima Albaharija, najbitnije je, da kakvi god su izborni uslovi, opozicija mora da pokaže da može da dostigne dobar rezultat, pa čak i pobedu.

Albahari: Eskobar se zalaže za slanje hiljade međunarodnih kontrolora aprilskih izbora 2

– To bi bila najveća pobeda za opoziciju i građane, da pod ovakvim uslovima, uspemo da bar što bliže dođemo do kraja vladavine Aleksandra Vučića. Sada smo u samom finišu u vezi sa izbornim uslovima i tu, mimo otvaranja RTS, od Eskobara smo dobili garancije da će da podrže što veću misiju OEBS da kontroliše izbore. Siguran sam da ćemo mi obezbediti 18.000 kontrolora, ali dodatna međunarodna misija od nekoliko hiljada kontrolora i posmatrača bi značajno ojačala taj proces i garantovala da što manje glasova bude pokradeno. U vezi sa tim smo dobili konkretnu poruku od njih – kaže sagovornik Danasa.

On napominje da je na sastanku sa Eskobarom podržao inicijativu Bele kuće i memorandum koji postavlja korupciju kao ključni bezbednosni interes SAD, odnosno donošenje strategije za borbu protiv korupcije na globalnom nivou.

U tom kontekstu podseća na uredbe koje predsednik Amerike lično potpisuje a koje direktno omogućavaju Stejt departmentu da stavi na crnu listu pojedince i organizacije na Zapadnom balkanu koje su uključene u kriminalne radnje.

Albahari: Eskobar se zalaže za slanje hiljade međunarodnih kontrolora aprilskih izbora 3
foto FoNet/Aleksandar Levajković

– Pozdravio sam korišćenje te uredbe da se na crnu listu stave Milan Radojičić i Zvonko Veselinović sa severa Kosova. Nadam se da će nastaviti isti princip u drugim slučajevima – kaže Albahari.

Sagovornik Danasa ističe da je Eskobar na ovom sastanku hteo da se upozna sa opozicionim akterima koje oni vide kao partnere, odnosno one sa kojima SAD i EU deli slične principe i vrednosti.

– Hteli su da opipaju kako bi izgledao budući sastav Skupštine Srbije. Ko su ti glasovi, koji su to ljudi i partije koje će da budu u parlamentu i kakve će stavove da zauzmu po brojnim pitanjima. Na sastanku sam naglasio stav PSG – da vidimo Srbiju u EU kao i da nas brinu što bliži odnosi sa Moskvom i Pekingom, odnosno da smo zabrinuti zbog mogućeg uticaja Rusije i Kine u Srbiji, kao i zbog mogućeg ometanja izbornog procesa. Na to su Eskobar i američki ambasador odgovorili da oni imaju dokaze da se Rusija meša u njihove izborne proces i da su svesni tog problema – zaključio je naš sagovornik.

Albahari: Eskobar se zalaže za slanje hiljade međunarodnih kontrolora aprilskih izbora 4
foto EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Na samom kraju svoje posete, a nakon susreta sa navedenim opozicionim grupacijama, Gabrijel Eskobar se juče susreo i sa ovdašnjim predstavnicima nevladinog sektora koji prate izborni proces u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari