Albahari: Non-pejperi su "igranje sa idejama", bez političke težine 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Svaki non-pejper ima za cilj da oproba u javnosti neku nekonvencionalnu ideju koja bi kasnije, ukoliko dobro prođe, bila razmatrana kroz zvanične dokumente. Non-pejperi su dobra stvar za „igranje sa idejama“, ali nemaju nikakvu političku težinu i po mom mišljenju njihov značaj se precenjuje”, kaže za Danas, poslanik PSG, Natan Albahari, komentarišući poslednji nom-pejper vezan za KiM, od koga se Brisel ogradio, dok predsednik Srbije tvrdi da ga je gledao ,ali nije i preuzeo.

 

On kaže, da na žalost rešavanje pitanja Kosova traje već toliko dugo da je broj takvih dokumenata ogroman, a samo nekoliko njih je ozbiljno uzdrmalo javnost i dovelo do reakcija.

“To je pre svih „Slovenački non-paper“ iza kog je navodno stajao tadašnji premijer Janez Janša i koji je podrazumevao podelu Kosova i Bosne i Hercegovine, što su tada zastupali i Vučić i Tači, ali je reakcija svih, pa i nas iz PSG, bila da su takve ideje anticivilizacijske i da suštinski neće rešiti nagomilane probleme, navodi Albahari.

 

Pored tog dokumenta veliku pažnju, kako kaže, privukao je „francusko-nemački“ non pejper, ali su obe države dematnovale da stoje iza njega. On je podrazumevao posebni autonomni region Severno Kosovo i priznanje Srbije.

Napominje da non pejperi nisu oblik institucionalnog delovanja i da većina do sada upućenih non pejpera je bila demontavna od strane ministarstava spoljnih poslova gorepomenutih država se uopšte zna odakle formalno dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.