Šta je tačno o dokumentu koji je Vučić video, a u EU tvrde da ne postoji? 1foto: Tviter/Miroslav Lajčak

Izaslanik EU Miroslav Lajčak nastavlja kontakte s ciljem da se „nadogradi zamah posle sporazuma Beograda i Prištine o ličnim dokumentima“, ali ne postoji neki „novi okvir“ EU za dijalog, kako su to objavili neki mediji u regionu, rekli su agenciji Beta izvori u Evropskoj komisiji.

Evropski diplomatski zvaničnici su preneli da je ključno da ne dođe do novog zaoštravanja, imajući u vidu nameru vlasti u Prištini da do 1. oktobra izdejstvuje promenu registarskih tablica za vozila kosovskih Srba.

Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, Beti je rekao da jednostavno ne postoji navodni EU dokument, koji je prema jednom albanskom mediju, predstavljen srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovoskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

To što je taj mediji objavio, podvukao je Stano, „nije tačno, nikada mi u EU nismo videli takav tekst i to svakako ne dolazi od tima EU koji je uključen u dijalog“.

Borelov predstavnik za štampu je predočio da EK nikad i ne komentariše napise medija koji Evropskoj uniji pripisuju autorstvo nekih dokumenata, ni kad je u pitanju izvornost, niti suština.

Ali je objasnio da je u ovom slučaju ipak uputno opovrgnuti takve tvrdnje da bi se otklonila i najmanja zabuna.

Srpski predsednik Vučić je izjavio da mu je dat na uvid, ali da nije prihvatio „papir“ koji su mu predstavili prilikom posete Beogradu EU posrednik Lajčak i specijalni izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuel Bon i Jens Pletner.

Diplomate u Briselu kažu da je svakako jasno da postoje predlozi i zamisli o kojima se razgovara i pregovara s Vučićem i Kurtijem.

Ali su istakli da je to složen postupak koji će pre biti utemeljen na postepenim dogovorima, nagodbama, nego na osnovu nekog zaokruženog završnog plana sredjivanja odnosa Beograda i Prištine, iako je tačno da to s novom jakom posvećenošću žele i EU, posebno Berlin i Pariz, kao i u dijalog uključeni Vašington.

U slučaju kada se govori o non pejperu moguće da je tačno i jedno i drugo.

A to znači i da je Vučiću predočeno nešto na papiru od nekog ko ima neke veze sa Briselom, kao i da to nije sadržaj nijednog zvaničnog EU dokumenta, niti je uručeno od strane nekog iz tima Miroslava Lajčaka, kao zvaničnog izaslanika EU.

Priroda non pejpera kao diplomatske komunikacije, jednostavno dopušta široku mogućnost političke upotrebe i tumačenja.

U ovom slučaju zanimljivo je to što je EU odustala od svoje ranije prakse da ne komentariše nezvanične i non pejper dokumente.

U tom smislu se razlikuje od diplomatsko-politička sage iz aprila 2021. kada je objavljen navodni non pejper sada bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše o novim granicama na Balkanu.

I tada se taj događaj posmatrao u kontekstu toga da je Janšina vlada „učinila“ uslugu Beogradu, odnosno Vučiću, kao što se i sada tumači da je to učinio Edi Rama, premije Albanije, budući da je non pejper objavio portal Albanian post.

Stručnjaci ukazuju da je non-pejper nezvanična nota, „an unofficial diplomatic note“, da nije na memorandumu, nema pečat vlade i služi kao probni balon za diskusiju.

Osnovno značenje non pejpera je da je to nezvanični i neformalni nacrt za diskusiju u nekoj međunarodnoj organizaciji, na primer u UN.

Vrlo je važan i način „curenja“ non pejpera u medije, a i u aprilu 2021. kao i u sadašnjem, izvori su portali, slabo poznati u regionalnim okvirima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.