Albanski mediji: Postojao je plan za ubistvo Aljbina Kurtija 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Protivteroristička jedinica na Kosovu je 2021. godina otkrila je da postoji plan atentata na kosovskog premijera Aljbina Kurtija i nekoliko prištinskih zvaničnika, pišu albanski mediji, pozivajući se dokument koji su, kako navode, iz mejla generalnog direktora policije Gledisa Nanoe preuzeli iranski hakeri iz grupe „Homeland Justice“.

Ovu grupu hakera su mahom mediji u Albaniji optuživali za sajber napade na albansku vladu.

Prema podacima iz dokumenta na engleskom, čija je jedna strana objavljena na portalu Albanian Post, navodno osumnjičen za ovo delo je albanski državljanin Prek Kodra, za kojeg se navodi da ima dobro umeće snajperskog gađanja. Takođe, navodi se i da je umešan u više ubistava na Kosovu i u Crnoj Gori.

Kako piše u informativnoj poruci Jedinice za borbu protiv terorizma na Kosovu, atentant je planiran i na Džavita Halitija, bivšeg poslanika Demokratske partije Kosova, Ismeta Hodžu, bivšeg pripadnika tajnih službih Kosova, kojeg albanski mediji označavaju i kao rođaka Kadrija Veselija, bivšeg predsednika kosovske Skupštine, tvrde albanski mediji.

Osumnjičeni je navodno delovao u Tropoji u Albaniji i Uroševcu i Dečanima na KiM, a takođe se navodi i da ima dosije za različita krivična dela, kao i da je ranije bio pod istragom jedinica kriminalističkog sektora zbog ubistva sa predumišljajem i nelegalnog posedovanja oružja.

U stranici dokumenta, koja je objavljena na Albanian Postu, portalu koji je objavio i navodni „novi okvir“ i sporazum od 13 tačaka za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da bi cilj Kurtijevog ubistva bila destabilizacija Kosova i slabljenje Kurijevog Samoopredljenja, koje bi rezultovala povratkom na vlast Demokratske partije Kosova, čiji je trenutno predsednik Memlji Krasnići, kao i Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Tvrdi se da bi se pomenuta ubistva bi bila izvršena u razmacima od jednog meseca, tvrde albanski mediji i dodaju da je Kosovska policija identifikovala 17 ljudi koje su možda imale veze sa ovim događajem, kao i da su preuzele dalje mere, ali bez iznošenja konkretnih detalja pred javnost.

Albanian Post navodi da poseduje sva objavljena dokumenta, koje će nastaviti da proverava, dok portal A2News kaže da ove dokumente nije uspeo da proveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari