Aleksandar Arsenijević tvrdi da Srbi na severu masovno ispisuju decu iz škola 1foto: Printscreen/YouTube/Slobodno Srpski

Predsednik Inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević izjavio je danas da se sa severa Kosova u poslednja dva meseca iselilo više od 1.000 Srba, a da se sad i đaci masovno ispisuju iz škola.

Arsenijević je agenciji Beta kazao da je osnovni razlog za odlazak s Kosova pretnja prištinskih vlasti da planiraju hapšenje još 45 Srba koji su učestvovali u protestima zbog zauzimanja opštinskih zgrada od strane gradonačelnika albanske nacionalnosti.

„Narod je veoma uplašen jer je kosovska vlada najavila hapšenje još 45 Srba koji su učestvovali u nedavnim protestima. Svako može da bude uhapšen i zbog toga se mnogi iz Zubinog Potoka, Severne Mitrovice, Zvečana i Leposavića odlučuju da se isele u centralnu Srbiju“, rekao je Arsenijević.

Naglasio je da je oko 4.000 Srba prošle godine po nalogu Srpske liste moralo da napusti kosovske institucije i da ih sada na Kosovu ne veže radno mesto.

„Oni primaju plate iz budžeta Srbije, tako da ne moraju da budu na Kosovu. Osim državnih službenika sever Kosova napuštaju i mnoge zanatlije, profesori i lekari“, kazao je Arsenijević.

On je naveo da se poslednjih dana iz osnovnih i srednjih škola na severu ispisalo 90 đaka.

„Mnoge đake roditelji već ispisuju iz srednjih i osnovnih škola na severu. Do sada, prema nama dostupnim informacijama, iz Leposavića je ispisano više od 40 đaka, a iz Severne Mitrovice i Zvečana preko 50. ;Razumem zabrinutost roditelja koji ne žele da im deca idu kroz špalire naoružanih specijalaca u škole. Uz sve razumevanje i poštovanje, apelujem na roditelje da ne čine to i da ove nedaće zajedno prebrodimo“, rekao je Arsenijević.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manjojlović izjavila je juče u Skupštini Srbije da se u poslednjih mesec dana s Kosova iselilo 2.000 Srba.

„To je informacija koju građani moraju da znaju, zbog takvog nakaradnog načina na koji vodite ovu državu“, rekla je poslanica Manojlović, obraćajuči se poslanicima vladajućih partija.

Miodrag Marinković iz kosovskog Centra za afirmativne društvene akcije (CASA) izjavio je ranije Beti da se u poslednjih deset godina broj srpske dece u osnovnom i srednjem obrazovanju na Kosovu i Metohiji smanjio za 10.000, što, po njegovim rečima, ukazuje da je u tom periodu Kosovo napustilo 40.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari