"Aleksandar Vučić će morati da bira između svoje i Vulinove fotelje i ispunjenja zahteva": Sagovornici Danasa o sudbini protesta "Srbija protiv nasilja" 1Foto: FoNet/Ana Paunković

„Apsolutno sam uveren da će istrajnost i odlučnost građana dovesti do ispunjenja svih zahteva. Aleksandar Vučić će naposletku morati da bira između svoje i Vulinove fotelje, između opstanka na vlasti i ispunjenja zahteva, a svi znamo kako će on obuzet vlastoljubjem, rešiti tu navodnu dilemu“, kaže za Danas Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke i jedan od organizatora protesta „Srbija protiv nasilja“.

Sličan stav imaju i ostali sagovornici Danasa, koji veruju da je ključ uspeha protesta samo u istrajnosti građana.

Danijela Nestorović, poslanica Zajedno-Moramo ističe da vruje u istrajnost građana da se odupru nepravdi i saznaju istinu.

„Istina je ta da je sistem zakazao. Da sistem ne funkcioniše. Istina je da se mora utvrditi objektivna odgovornost za tragediju. Građani su se probudili i više nema nazad. Povremena razočarenja i pad optimizma su normalna pojava. Teško je i iscrpljujuće. I kao što kaže izreka `pravda je spora ali dostižna`, pa je takva i trenutna situacija. Svakako pravda će izaći na videlo, samo ako budemo istrajni. Uzdam se u istrajnost građana“, poručuje Nestorovićeva.

Vladimir Terzić, advokat, ocenjuje da je protest protiv nasilja pokazao da u Srbiji postoji raspoloženje za promenu vlasti.

„Ova vlast se vezuje za nasilje, korupciju, vladavinu najgorih među nama, pa su građani u revoltu pokrenuli proteste. Spontano. Opozicija se priključila, pa je u jednom trenutku izgledalo da će se postići neophodan stepen jedinstva među različitim političkim opcijama u opoziciji, bar u tehničkom smislu“, kaže Terzić.

Nažalost, kako ističe, do toga nije došlo. Samo masovnost, uz uvažavanje interesa svih građana, koji su različito politički opredeljeni, može dovesti do ogromnog pritiska pod kojim bi vlast popustila.

„Ovako, protest je otišao u jednom smeru, ka jednoj političkoj grupaciji, koja nije dovoljno jaka da taj pritisak izvrši na ovakvu bahatu vlast. Ipak, ni sada nije kasno da dođe do kakvog, takvog jedinstva u opoziciji, koje bi artikulisalo zahteve građana, da bi kroz buduće izbore sve dobilo smisao, a u međuvremenu dovelo do prihvatanja većeg dela zahteva, nadam se tom scenariju“, napominje advokat Terzić.

Aris Movsesijan, bivši predsednik Nove stranke i učesnik protesta, ocenjuje da su protekli događaji, masovna ubistva i eskalacija nasilja, doveli do buđenja svesti o neophodnosti promena.

„Politički, došlo je do pada rejtinga SNS-a i donekle raskola u toj političkoj organizaciji. Da li će opozicija iskoristiti taj pad rejtinga, zavisi samo od njih. Dakle, građani su sada jasno za promene i ostaje na političarima da te promene definišu i za to dobiju podršku. To bi onda vodilo ne samo do ispunjenja zahteva, nego i do promene celokupne političke situacije u kojoj je u zadnjih deset godina dominiralo jednoumlje SNS-a“, ističe Movsesijan, dok Tatjana Manojlović, potpredsednica Demokratske stranke podseća da zahtevi protesta nisu tek onako isporučeni i tu, apsolutno, nema prostora za cenkanje.

Te zahteve, kako podseća, isporučili su građani, a stranke su samo njihovi glasnogovornici.

„Na koji način, koliko vremena će proteći do konačnog cilja: da Srbiju oslobodimo ove najgore od svih vlasti – o tome se može diskutovati i licitirati. Lično, istrajavala bih po svaku cenu i od prvog protesta insistirala na ispunjenju bez razilaženja. Moje kolege su procenile da je ovakav vid protesta sigurniji put za demokratske promene i tu sam, uz njih“, napominje Manojlovićeva.

Prema njenim rečima evidentno je da postoji odlučnost u narodu da se promene dese, da je svima više dosta laži, kriminala i uništavanja svih resursa i svih poluga našeg društva, sistemskog razaranja svega na čemu država počiva.

„U ovom momentu nisu bitne brojke, koliko je koje subote u Beogradu prisutno ljidi na protestu, a nije nas malo. Bitno je da smo uporni i složni, a još veći indikator besa i rešenosti da se suprotstavimo silama mraka, koje su uzurpirale vlast i normalnost u Srbiji, jesu protesti koji su u unutrašnjosti naše zemlje sve glasniji. To ovu nazadnu vlast posebno iritira, jer lokalni moćnici gube poluge vladanja mrakom i strahom. Građani su se definitivno ispravili, osmelili i zajedno ćemo pobediti. Oslobodićemo Srbiju nasilja na svim nivoima“, poručuje na kraju Tatjana Manojlović.

Zahtevi dela opozicije koji su postali i zahtevi građana koji protestvuju su smena ministra policije Bratislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina, zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru kroz momentalnu smenu članova REM-a.

Traže ukidanje rijaliti pograma i emisija koje promivišu nasilje, agresiju, nemoral i primitovizam na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, zabranu štampanih medija koji promovišu primitvizam, krše medijske kodekse i emitiju lažne vesti. I poslednji zahtev je smena rukovodstva javnog servisa RTS zbog emitovanja programa koji promiviše nasilje i kriminal.

Da podsetimo, vlast, uprkos dvomesečnim protestima, do sada nije ispunila nijedan zahtev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari