Aleksić: Vučić građanima predlaže da se „razgraniče“ sa zdravim razumom 1Foto: NS

Prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas u Kruševcu da bi prihvatanje predloga „razgraničenja“, o kojem govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavljalo prihvatanje „razgraničenja sa zdravim razumom “ i da građani Srbije ne podržavaju takvu politiku.

„Za građane Srbije, za Srpsku pravoslavnu crkvu, za društvo u celini, Kosovo i Metohija jeste deo identiteta srpskog naroda od koga se ne možemo ’razgraničiti’. To bi bilo razgraničenje sa zdravim razumom“, rekao je Aleksić tokom akcije Narodne stranke „Jedan potpis menja sve“, koja se i ovog vikenda sprovodi u više od 15 gradova Srbije.

Aleksić je dodao da bi prihvatanje „razgraničenja“ značilo da smo se razgraničili sami od sebe, da smo dobrovoljno otpisali i svoju istoriju, i svoju budućnost, i ljude na Kosovu i Metohiji, i naše svetinje.

„To je apsolutno neprihvatljivo i upravo je to poruka koju iz Kruševca, Lazarevog grada, kroz akciju ’Jedan potpis menja sve’ Vučiću danas šalju i građani Kruševca“, rekao je Aleksić.

On je dodao da, uz građane, i crkva Lazarica, manastir Ljubostinja, spomenik knezu Lazaru u Kruševcu i spomenik kneginji Milici u Trsteniku, šalju svojevrsnu opomenu svima koji danas žele da „rasprodaju, krčme i razgraničavaju“ Srbiju.

Aleksić se osvrnuo i na uslove u kojima danas žive i rade građani Kruševca, nekada grada industrijskih giganata.

„U Kruševcu, koji je bio industrijski gigant, grad inženjera, danas građanima govore kako bi trebalo da budu srećni što u fabrici za pletenje kablova rade za 200 evra. To nije sreća, to je ponižavanje građana, to je pretvaranje Srbije u zemlju jeftine radne snage, to je ’dranje kože sa leđa građana’ i rasprodaja Srbije. Od takve vlasti, od one koja tako tretira građane Srbije, moglo se i očekivati da će Kosovo i Metohiju tretirati samo kao parče zemlje koje služi kao ulog u trgovini za opstanak na vlasti“, rekao je Aleksić.

Akciju “Jedan potpis menja sve” pokrenula je Narodna stranka sa ciljem prikupljanja potpisa građana protiv sporazuma kojim bi Srbija omogućila samoproglašenom Kosovu članstvo u UN i time priznala nezavisnost svoje pokrajine.