Ambasador Palestine: Ne prihvatamo premeštanje ambasade u Jerusalim 1Foto: Kabinet predsednika Srbije

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan izrazio je danas nadu da Srbija neće premestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, istakavši da je uveren u prijateljstvo srpskog i palestinskog naroda za koji je Jerusalim „crvena linija“.

Nabhan je za N1 rekao da je u prvi mah osetio bol kada je čuo da je Srbija potpisala da će prebaciti ambasadu u Jerusalim.

„Zbog toga što mi sebe smatramo kao veoma bliske prijatelje sa Srbijom i srpskim narodom, međutim, ja takođe cenim predsednika Vučića, cenim njegove namere i politiku i cenim prijateljstvo koje on zaista pokušava da unapređuje s nama, s jedne strane, a s druge strane moram da kažem da je Jerusalim za nas crvena linija, mi ne možemo prihvatiti da bilo ko premešta svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim“, naveo je Nabhan.

On je istakao uverenje da do tog koraka, ipak, neće doći.

„Zbog toga što svi znaju, uključujući i Amerikance, da je Jerusalim za nas najvažniji u svemu tome.

Predsednik Tramp je nama nudio 100 milijardi dolara da bi prećutali premeštanje njegove ambasade u Jerusalim“, naveo je Nabhan.

Kako je rekao, „ne bi smeo da govori unapred šta će da bude“.

„Mi pratimo korake, korak po korak. Nadam se da neće do toga doći, jer bi to nanelo ogromnu štetu celokupnoj toj situaciji, ne verujem da će do toga doći. Još uvek sam čvrsto uveren u prijateljstvo između palestinskog i srpskog naroda. Mi još uvek nećemo menjati stav prema Srbiji, podržavamo Srbiju u namerama da očuva teritorijalni integritet svoje zemlje, poštujemo Rezoluciju 1244, kao i Rezoluciju 478“, kaže on. Dodao je da „ne menjaju stavove na taj način“.

„Principi su za nas principi. Mislim da je Srbija još uvek privržena međunarodnom pravu, ne verujem da će prekršiti to pravo. Jerusalim je okupirana zemlja, to je sveto mesto za sve vere na ovom svetu, mnogo ratova je vođeno zbog Jerusalima. Postoji Rezolucija UN, Istočni Jerusalim, koji je okupiran 1967. godine je glavni grad palestinske države“, kazao je Nabhan.

Prema njegovim rečima, Palestina će ostati privrženi međunarodnom pravu.

„Sve ćemo učiniti da niko ne prekrši to međunarodno pravo, pogotovo kad se radi o Jerusalimu“, rekao je Nabhan i dodao da ne voli paralele između njihove i situacije između Beograda i Prištine, jer Srbija nije okupirala Kosovo, a Izrael je okupirao Palestinu. „Ja imam 73 godine, ja želim da se reši i balkanski sukob i sukob na Bliskom Istoku, da bi svi živeli u miru, umesto cirkusa koje organizuje Tramp u Beloj kući. Ne vidim nikakvu svrhu, sem što on misli da može da ubira neke poene u svojoj izbornoj kampanji“, kaže ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.