Albin Kurtifoto EPA-EFE/FILIP SINGER

Ambasadori zemalja takozvane velike petorke završili su jutros sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i bez izjava za medije napustili zgradu Vlade Kosova.

Posle sastanka koji je trajao oko dva sata i Kurti je izašao iz zgrade Vlade, ali ni on nije davao izjave za medije.

U međuvremenu iz kabineta kosovskog premijera je potvrđeno da će Kurti u 11 časova održati konferenciju za novinare.

Očekuje se da će se na sastanku razgovarati o mogućnosti brzog pronalaženja rešenja na osnovu zahteva i saveta ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije.

Sastanak je počeo rano jutros, a prethodno nije najavljen medijima, pisao je Kosovo online, prenoseći Kljan Kosova.

Podsetimo, izaslanici EU i SAD, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, izneli su kosovskom premijeru prošle nedelje u tri tačke kako da se izađe iz krize na severu Kosova.

„Prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na severu i treće je povratak dijalogu za normalizaciju“, rekao je Lajčak novinarima posle sastanka i dodoao da je njihova misija „tek počela“. Lajčak je rekao da su on i Eskobar imali dugu i tešku raspravu sa premijerom Kosova.

Kurtiju je dat rok od dva dana da ispuni zahteve.

Izaslanicu sz prošle nedelje razgovarali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je sinoć izjavio da je Vojska Srbije prešla iz najvišeg u „nešto niži“ stepen borbene gotovosti, ali da je ostao dovoljan deo snaga da pomogne srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„Komplikuje se situacija, mnogo me brine. Mi smo spremni za kompromise uvek, samo vas molim, povucite, sklonite ove lažne gradonačelnike iz zgrada opštinskih na severu, neka podnesu ostavku, spremni smo za kompromise, ali mora da se krene u formiranje Zajednice sprkih opština“, rekao je Vučić za TV Hepi.

Naveo je da će danas zemljama članicama (EU) biti poslati izveštaji specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela, kada će biti predložene i „prve mere“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari