Bajić (SBB): Nadamo se da novi saziv Bunjevačkog nacionalnog saveta neće biti pod političkim uticajem 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas

„Za izbore za Bunjevački nacionalni savet koji su vođeni za sve tri liste, na izbore je izašlo više od 42 odsto birača upisnih u poseban birački spisak Bunjevaca, što je najveća izlaznost do sada i čime je apsolutno potvrđen identitet Bunjevaca i legitimitet Nacionalnog saveta“, izjavio je danas predsednik Saveza bačkih Bunjevaca (SBB) Mirko Bajić.

Kako je naveo u saopštenju za javnost, ova stranka je od početka imala stav da na izborima mora biti više lista, da se tako obezbedi kampanja i motiv da birači izađu na izbore, te da se taj pristup pokazao ispravnim.

Podsetio je da SBB na ovim izborima nije imao svoju stranačku listu, poput drugih stranaka, zbog stavova pojedinaca koji su smatrali da nacionalni savet ne treba politizovati.

„Ostaje da se nadamo da novi saziv Bunjevačkog nacionalnog saveta neće biti pod političkim uticajem bilo koje stranke, i da će raditi u interesu svih Bunjevaca“, ocenio je Bajić.

Žigmanov da prizna Bunjevce kao nacionalnu manjinu

Mirko Bajić je ponovio da se ova stranka protivi imenovanju predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova za Ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

„Zahtevamo i dalje da se Žigmanov odrekne stavova iznetih u javnost i saopšti da je bunjevački jezik maternji jezik Bunjevaca, a ne ’nakaradni jezički monstrum’, kako je ranije izjavio, i da se odrekne stavova iz programa DSHV-a, koji glase ’i na svaki drugi način će pred državnim i drugim tijelima zastupati stajalište kako je bunjevački identitet zapravo samo jedan hrvatski subetnički identitet’”, naveo je Bajić.

Dodaje da tek nakon toga može biti prihvaćen kao Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari