Beogradskih izbora će biti sasvim sigurno, samo je pitanje šta će biti Vučićevo obrazloženje, tvrde sagovornici Danasa 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

„Nema dileme, novih izbora u Beogradu biće na proleće. Aleksandar Vučić ne želi da doliva ulje na vatru ulaskom u postizbornu koalicuju sa Branimirom Nestorovićem, ali ne želi ni da poništi beogradske izbore, jer bi time priznao da su izbori pokradeni. Spasonosno rešenje za njega su novi izbori u Beogradu, pod izgovorom da navodno niko ne može da obrazuje gradsku vlast“, ističu sagovornici Danasa, potvrđujući da su spremni za nove izbore, uz negiranje da su već i otpočeli pripreme.

Možda i nisu počeli pripreme, ali razmišljanja o novoj predizbornoj koalicionoj kombinatorici svakako jesu. Neeki zato što su se razočarali u koalicione partnere,a neki zbog lošh izbornih rezultata. Tek svi pričaju o novim beogradskim izborima, sluteći da će biti održani zajedno sa oastatkom lokalnih.

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, za novine Nova ocenio je da razgovori koje je vlast vodila sa pojedinim odbornicima Branimira Nestorovića, POKS-a samo su pokušaj Aleksandra Šapića da napravi većinu. Naveo je i da je bilo pokušaja Šapića„ da se ide i prema odbornicima“ Srbije protiv nasilja, ali da smatra da će svi ti Šapićevi pokušaji ostati neuspešni.

Iako je, kako je kazao, jasno da preko Nestorovića i njegovog navodnog odbijanja da formira vlast u Beogradu sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, Vučić pravi pokriće za nove beogradske izbore.

“Izgovor će mu biti ne to što je uhvaćen u izbornoj krađi, već to da nema većine. Pritom, da iskoristi Nestorovića kao opoziciju još jedan krug i pokuša da još jednom obmane građane da se radi o opozicionom kandidatu”, naveo je Aleksić.

Iz „MI, glas naroda“ tvrde za Danas da se oni pripremaju za lokalne izbore, ne spominjući pritom nove izbore za beogradski parlament, ali i napominju da im nisu mnogo jasna Aleksićeva orvelovska razmišljanja.

Orvelovska dilema u kojoj je nesaradnja – saradnja

„Dakle, ako ne uđemo u vlast sa SNS i SPS, to je krunski „dokaz“ da smo zapravo „njihovi“… Po toj logici ispada da bi krunski dokaz da nismo „njihovi“ bio upravo ulazak u gradsku vlast sa SNS i SPS… Ne možemo da komentarišemo izjave koje imaju problem sa elementarnom logikom. Mada ovo više miriše na Orvela – rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je moć. A sada imamo i novinu – nesaradnja je saradnja“, navodi Aleksandar Pavić, sa liste Mi glas naroda.

Snežana Paunović , potpredsednica Spcijalističke partije Srbije smatra da je isuviše rano da se donose zaključci da će izbori u Beogradu biti „ponovljeni“, jer kako kaže, treba sačekati da se, u zakonskom roku, utvrdi ima li, ili nema većine u Beogradu.

„Ukoliko se dogodi da se izbori ponove svakako će Socijalisticka partija Srbije učestvovati na njima. Pred nama je, za početak, konstituisanje republičkog parlamenta i izbor nove Vlade RS. Razgovori između lidera SPS i SNS, gospodina Dačića i gospodina Vučevića, će se svakako najpre voditi na tu temu. Naravno, to podrazumeva da će tema tih razgovara biti i pokrajinski, ali i gradski parlament. Kao državotvorna partija krajnje odgovorno ćemo pristupiti tome, najpre uzimajući u obzir volju gradjana Srbije“, navodi Paunovićeva.

SPS najavljuje kmpleksnije pripreme za lokalne izbore

Na pitanje da bi SPS na nove begradske izbore izašao u koaliciji sa SNS-om , ili ponovo samostalno , sagovornica iz SPS odgovara da će pripreme za lokalne izbore koji se očekuju na proleće za SPS biti kompleksnije.

„Na to nas pre svega obavezuje rezultat na poslednjim izborima koji opominje. Svakako, nema dileme da ćemo na njima učestvovati, ali je rano za izričit stav o formatu eventualne predizborne koalicije. Srbija nam je na prvom mestu, pa ćemo u skladu sa tim i donositi političke odluke“, navodi Paunovićeva.

Osim SPS koji ne isključuje drugačiji predizborni format, postoji mogućnostda i da srpska stranka Dveri promeni predizbornog kolicionog partnera, iako to ne ističu eksplicitno.

„Srpski pokret Dveri se sprema za sve lokalne izbore koji će se održati na proleće, a ne samo za beogradske. O tome u kom formatu će Dveri izlaziti na te lokalne izbore, odlučiće organi stranke nakon sednice Glavnog odbora. Možemo sarađivati samo sa onima koji su jasno za smenu aktuelne vlasti na svim nivoima“, preciziraju iz Dveri .

Da podsetimo Dveri su na decembarskim izborima izašli u koalici sa Zavetnicima Milice Đurđević Stamenkovski , za koju je predsednik Srbije nedavno izjavio da bi je rado video u redovima SNS.

Stefan Jovanović iz Narodne stranke poručuje da će njegova strabka biti spremna ako budu ponovljeni beogradski izbori.

Prvo sređeni birački spiskovi, pa izbori

„Narodna stranka je u Beogradu imala oko 20.000 glasova, a zajedno sa strankama koje su bile blizu cenzusa u Brograd to je oko 58.000 glasova. To su opozicioni glasovi dovoljni za smenu gradske vlasti. Međutim, na ponovljenim izborima pored političke organizacije u vidu koalicija, važno je da se obezbedi i puna kontrola izbornog procesa“, navodi Jovanović.

I nije potrebno samo obezbediti kontrolu izbornog procesa, već ako dođe do ponavljanja izbora u Beogradu, opozicija bi „bila glupa“ ako izađe na ponovljene izbore sa istim biračkim spiskom koji je vlast napravila za decembarske izbore, smatra Miloš Jovanović , predsednik Novog DSS.

„Ako izađemo sa istim biračkim spiskom bili bismo glupi. Ako ne bude promene biračkog spiska onda je pitanje šta radimo, bojkot, blokada, oko toga treba da razgovaramo. Vučić reaguje samo na proteste, to se videlo u maju kada je bilo 70,000 na ulici. Sada nema te energije, ali ne znači da je neće biti za 2-3 meseca“, istakao je lider Novog DSS-a i dodao da „ne treba otkrivati sve karte, jer imamo posla sa režimom koji je beskrupulozan i ima ogromne poluge moći“.

Za njegovog koalicionog partnera iz NADE, Vojsilava Miahilovića, Vučić je „Skokom u budućnost 2027 zapravo otpočeo predizbornu kampanju za ponovljene izbore u Beogradu i lokalne izbore na proleće.

„Sve što radi ima svrhu predizborne kampanje koja ne staje tokom cele godine. Jedino što nije fantaziranje je da ćemo se zadužiti za novih 15 milijardi evra koje će vraćati generacije iza nas. Na izbore ima smisla izaći jedino ako se prečiste“, navodi Mihailović i ponavlja da na izbore treba izaći samo ako se prečiste birački spiskovi od fantomskih glasača – nomada i ako se spreči kupovina glasova koja je i zakonom zabranjena.

DS radi na stvaranju organizacije koje će parirati SNS izbornom inženjeringu

I u Demokratskoj stranci tvrde da su uvek spremni za izbore, jer imaju iskustvo, znanje i kvalitetne ljude.

Miodrag Gavrilović, potpredsednik Demokaratske stranke, kaže da će DS raditi na stvaranju organizacije koje će parirati SNS izbornom inženjeringu.

„U onim opštinama u kojima će biti redovni lokalni izbori DS će razgovarati sa svojim koalicionim partnerima iz koalicije Srbija protiv nasilja. Demokratska stranka je organizacija u kojoj lokalni odbori imaju autonomiju u izboru koalicionih partnera (uz okvir da saradnje sa strankama vlasti ne može biti). Što se ponovljenih izbora u Beogradu tiče treba sačekati da se vidi koliko će se promeniti ambijent i sami izborni uslovi. U svakom slučaju Demokratska stranka je uvek spremna za izbore“, navodi Gavrilović.

Pavle Grbović, lider PSG, podseća da opoziciji predstoji da nastavi da se bori protiv izborne krađe i za poboljšanje izbornih uslova i da ne dozvoli da bilo koji pokušaj vlasti skrene temu sa pitanja ubijanja demokratije u Srbiji.

Uporedo sa tim moramo da se pripremamo za izbore, jer je to zadatak političkih stranaka, a izbori u svakoj uređenoj zemlji treba da budu mehanizam sa prevazilaženje političkih kriza, dodaje Grbović.

Na pitanje da li je Branimir Nestorović toliko tvrd orah da Vučić ne može da ga slomi i obezbedi većinu u Beogradiu, pa mora da ide na nove izbore, Dragomir Anđelković, politički analitičar kaže da je sve pitanje Vučićeve volje.

Vučić ne želi da poništi pokradene izbore, već radije ide na nove

„Da Vučić hoće da napravi vlast u Beogradu, sastavio bi je sa Nestorovićem, ili bez njega. Uz malo truda, režim može da kupi potreban broj odbornika sa raznih lista. Ali time bi sebi napravio veći problem od onoga koji sada ima. Dolio bi ulja na protesnu vatru i ona bi postala drastično veća. Zato je Nestorović Vučiću potreban kao deo izlazne strategije“, navodi Anđelković.

Dodaje da Vučić neće da poništiti pokradene izbore, jer to bi bio udar na njegov prestiž, već želi da raspiše nove, pošto navodno niko ne može da obrazuje gradsku vlast.

„Za režim bi najveću opasnost predstavljalo to da prava opozicija, ako ona uopšte postoji, odbije da uđe u gradsku skupštinu i republički parlament, i tako legalizuje Vučićevu krađu. Tada bi stvari bile ogoljene pa ni njegovi lobisti u EU ne bi mogli da spreče jačanje slike o njemu kao o postmodernom diktatoru,navodi sagovornik Danasa.

Sa druge strane, nagoveštajima da neće ići tim putem, opozicija daje Vučiću zeleno svetlo da se iz neprijatne situacije u Beogradu izvuče putem ponovljenih izbora, a da na republičkom nivou nastavi spokojno da vlada“.

„Ako makar na beogradskom nivou opozicija ne odbije da uđe u gradsku skupštinu i ne bude insistirala na poništavanju izbora i njihovom ponovnom održavanju, pod fer uslovima (a ne ponavljanju pod sadašnjim), onda će biti realne crne slutnje da Vučićeva strategija nije bez prljavog smisla“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari