Biševcu drugi mandat 1Foto: S. Župljanin

Nihat Biševac i u naredne četiri godine, biće gradonačelnik Novog Pazara. Tako je odlučila skupštinska većina, na prvom zasedanju gradskog parlamenta.

Biševac je, na minulim lokalnim izborima, bio nosilac liste „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“. Za njegovog zamenika izabran je Igor Novović sa liste „Aleksandar Vučić. Ivica Dačić – Za našu decu“.

Lokalna skupština izabrala je i devetočlano Gradsko veće. Sa liste, koju predvodi Sandžačka demokratska partija (SDP) izabrani su: Mirsad Jusufović, Fevzija Murić, Ulfeta Demčović, Hanefija Brničanin, Enes Buhić i Latif Đerlek, a sa liste koju predvode SNS i SPS članovi gradske vlade su: Tihomir Ratković, Milica Glođović i Nedžad Plojović.

Kada su u pitanju druga kadrovska rešenja, dosadašnji zamenik gradonačelnika Nebojša Ravić (SNS) imenovan je za člana Nadzornog odbora JP „Parking servis“, a za predsednika je izabran Rešad Džurović (SDP).

Došlo je i do kadrovske promene na čelu JKP „Vodovod i kanalizacija“. Dosadašnji direktor Hanefija Brničanin je podneo ostavku jer je izabran za člana Gradskog veća, a na njegovo mesto imenovan je Gradimir Nedeljković, do sada član Gradskog veća i u nekim prethodnim mandatima direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Gradski parlament je doneo odluku o formiranju Apotekarske ustanove. Ova ustanova se odvaja od Doma zdravlja, koji sa Opštom bolnicom treba ponovo da postane jedna zdravstvena ustanova.

Za v.d. direktorku Apotekarske ustanove imenovana je Sanela Prenča. Za predsednika privremenog Nadzornog odbora imenovan je dr Alan Kurpejović, upravnik Opšte bolnice, a za predsednika Upravnog odbora dr Faruk Pašović.

Skupštinska većina odbila je da u dnevni red uvrsti predlog opozicionih odbornika, raspravu o situaciji u Opštoj bolnici za vreme junske epidemije korona virusa. Predlagano je formiranje komisije, koja bi u roku od 30 dana, ispitala sve šta se događalo u toku te krize.

Raspravu o „junskoj golgoti“ u gradskom parlamentu, zahtevalo je 37 specijalista Opšte bolnice. Oni su uputili pisma predsednici Skupštine grada Ameli Šemsović i svim odborničkim grupama.

Za nepunih mesec dana, specijalisti novopazarske Opšte bolnice, dva puta su se pismima obraćali najvišim državnim zvaničnicima, predsedniku, premijerki i ministru zdravlja Srbije, Aleksandru Vučiću, Ani Brnabić i Zlatiboru Lončaru.

Od njih traže smenu v.d. direktora te zdravstvene ustanove Meha Mahmutovića i njegovih najbližih saradnika.

Oni su, u pismima, označeni kao najveći krivci za „stanje haosa“ u junskoj epidemiji „kada je smrtnost po glavi stanovnika bila najveća u Evropi“. Predlažu i prinudnu upravu, samo da bolnicu postavi „na zdrave noge“ i da se spremno dočeka novi „udar“ kovida 19.

Odbijen je i predlog da se formira komisija, čiji bi zadatak bio da ispita kupovinu zemljišta za izgradnju nove osnovne škole u naselju Šutenovac.

Parcelu je lokalna samouprava, kupila od privatnih vlasnika i za to izdvojila nešto više od šest miliona dinara. Usvojene su odluka o eksternoj reviziji gradskog budžeta za prošlu godinu, izmeni i dopuni odluke o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta i imenovanju članove raznih skupštinskih saveta i komisija.

Za izbor gradonačelnika nisu glasali odbornici opozicionih partija SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Oni su tražili odgovorno gradonačelnika „zbog velikog broja preminulih građana Novog Pazara od posledica kovida 19“.

Predstavnik SPP Admir Muratović je, u toku izbora gradonačelnika, odćutao za govornicom i rekao da je „to sve što ima da kaže o Biševcu“.

Odbornik i narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je da mu je žao što je „izvršna vlast izabrana bez utvrđivanja odgovornosti za sve što se događalo tokom epidemije“ i da gradonačelniku i njegovom zameniku „kao svojim prijateljima savetuje da se ne prihvataju te odgovornosti“.

Smatra da bi trebalo da se raspišu novi lokalni izbori „jer sada imamo novu realnost,pa bi i novi lokalni parlament oslikavao realno stanje stvari u Novom Pazaru“.

Skupština grada Novog Pazara ima 47 odbornika. Skupštinsku većinu čini 27 odbornika iz koalicija „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“ i „Aleksandar Vučić,Ivica Dačić – Za našu decu“. U opoziciji su SPP sa 11 i SDA Sandžaka sa devet odbornika.

Novi-stari gradonačelnik

Nihat Biševac je diplomirani ekonomista. Prvi put za novopazarskog gradonačelnika je izabran 2016.godine.

Pre toga bio je direktor Sportskog saveza, a na mesto gradonačelnika došao je sa funkcije direktora Filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ). Nekada se aktivno bavio i boksom. Pre izbora za gradonačelnika, inicirao je izgradnju više mini sportskih terena u novopazarskim naseljima.

-Biću gradonačelnik svih građana Novog Pazara. Trudiću se da grad učinim boljim mestom za život.

Koliko god da je vreme krize i suočavamo se sa velikom borbom koju vodi ceo svet protiv korona virusa, trudićemo se da započete projekte završimo i nove započnemo, jer smo to obećali građanima. Novi Pazar mora da postane motor razvoja Sandžaka,istakao je, nakon izbora Biševac.

On je ocenio da je najveći uspeh, u prethodne četiri godine, bila „relaksacija političke situacije u Novom Pazaru i stvaranje povoljnog ambijenta koji je doprineo razvoju ovog grada.

„Po prometu smo među prvih pet gradova u Srbiji i to je ono čemu težimo, ulaganje u Novi Pazar i njegovo privredno i svako drugo uzdizanje“, rekao je Biševac i podsetio da su, u prethodnom periodu, realizovani mnogobrojni infrastrukturni projekti u svim delovima grada, da su znatno u gradskom budžetu povećana izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo, socijalna davanja, energetiku, turizam i sport.

Zamenik gradonačelnika

Igor Novović (36) je izabran za zamenika gradonačelnika. Master je ekonomije i kadar SNS. Do sada je obavljao funkciju zamenika direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta. Osim toga,predsednik je Upravnog odbora novopazarske Opšte bolnice i član Nadzornog odbora JP „Parking servis“. Na mestu zamenika gradonačelnika zamenio je partijskog kolegu Nebojšu Ravića.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari