Goran Bogdanović: Brnabić nema autoritet nad Srbima na Kosovu, njena poseta je samo pro forme 1 EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Premijerka Srbije i mandatarska za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić sutra će, kako je najavljeno, boraviti na severu Kosova i Metohije, između ostalog i u Leposaviću.

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju u vladi Mirka Cvetkovića Goran Bogdanović kaže za Danas da u Leposaviću nema posebnih priprema za dolazak premijerke, kao i da ne vidi razlog za te pripreme, s obzirom da ona ne predstavlja nikakav autoritet za Srbe na KiM.

Nekih posebnih priprema za dolazak Brnabić nema. Ne vidim ni razlog za posebne pripreme jer ovde svi znaju da se Ana Brnabić ni za šta ne pita i da je ova poseta pro forme. Ona dolazi da vidi gde je sever Kosova i Meohije jer nikad nije bila ovde, navodi Bogdanović.

Ova poseta premijerke dolazi u momentu sprovođenja recipročnih mera Prištine u vezi registarskih oznaka, odnosno zahteva da svi oni kojima imaju srpske registarske tablice se preregistruju na one sa oznakom „Republike Kosovo“. Ako to ne učine do 31. oktobra preti im oduzimanje vozila.

Njenu posetu Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću najavila je Kancelarija za KiM, iz koje su poručili da poseta ima za cilj prenošenje poruke za očuvanje mira i stabilnosti, u okviru kojih se jedino može ostvariti ostanak i opstanak Srba na KiM.

Brnabić, napominje naš sagovornik, nema nikakav autoritet kod Srba na Kosovu i Metohiji. Taj autoritet jedino ima predsednik Aleksandar Vučić, smatra Bogdanović.

– Srbi rade jedino on što kaže im kaže Vučić. Ni Ana Brnabić, ni bilo ko drugi ne može rečima i postpucima da umiri Srbe niti da prenese nekakve instrukcije, kaže naš bivši ministar.

Naš list je ranije pisao da predsednica Vlade Srbije nikada nije bila u zvaničnoj poseti na KiM, na šta podseća i Bogdanović, koji poručuje da nije bilo medijskih natpisa Brnabić na Kosovo nikada ne bi otišla.

Da nije bilo Danasa, pošto je prvi pokrenuo tu temu da Branbić nikada nije bila na Kosovu, ona je sada otišla kako bi dokazala da je otišla i u ovom mandatu. Da nije bilo medijskih nastupa ona nikada ne bi posetila Kosovo, navodi bivši ministar.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi u subotu je najavio da premijerki Srbije priprema „performans iznenađenja“ kako bi ukazao da je proglašena personon non grata na Kosovu, odlukom Vlade Kosova 2019. godine.

Brnabić je te godine govoreći o kosovskim zvaničnicima rekla da su to ljudi koji su „izašli iz šume“, što je bio povod da tadašnji ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli na društvenim mrežama objavi da je Brnabić proglašena nepoželjnom osobom na Kosovu, na šta je ona odgovorila da veruje da će tamo moći da ode kad bude želela.

I pojedini kosovski mediji na albanskom su pisali da su dobili potvrdu kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova da se ime Ane Brnabić našlo na listi spisku desetina osoba koje je Vlada Kosova proglasila nepoželjnim osobama na Kosovu.

Bogdanović ne veruje da je Brnabić zaista proglašena za nepoželjnu na Kosovu, jer da je to tako – poseta joj ne bi bila dozvoljena.

Kurti očekuje da Brnabić ne daje izjave koje dele

Kosovski premijer Aljbin Kurti na jučerašnjoj konferenciji je izjavio da očekuje da Brnabić neće davati izjave koje izazivaju podele, kao što to radi, kako kaže, direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković, za kog smatra da je davao izjave koje izazivaju podele i koje su imale za cilj tenzije i destabilizaciju.

On je ponovio svoju pređašnju izjavu da je zahtev za posetu premijerke Srbije usledio nakon što je kosovska vlada uputila zahtev Beogradu da se dozvoli poseta zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija i kosovske ministarke prosvete Arbrire Nagavci Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Predsednik kosovske vlade je takođe izjavio da Brnabić može da dođe da vidi „koliko je Kosov demokratska država“, te da će ona administrativni prelaz preći sa ličnom kartom, prema postignutom dogovoru Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari