"Samo još jedna stavka u arsenalu Vučića": Sagovornici Danasa o prvoj poseti Brnabić Kosovu otkad je premijerka 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Odlazak mandatarke za sastav nove Vlade Ane Brnabić na Kosovo najavljen je za ponedeljak, a aktivisti dve inicijative sa KiM poručuju da Brnabić nije faktor koji može u bilo kom pogledu da doprinese smirivanju tenzija.

Za Miliju Biševca, predsednika Građanske inicijative „Za Zubin potok“ dolazak premijerke na Kosovo i Metohiju sigurno jeste rezultat stalnih prozivki da premijerka nikada nije boravila na tom prostoru koji često pominje u svojim izjavama i komentarima.

– Lako je govoriti iz Beograda da podržava Srbe na KiM, treba to pokazati i na terenu. Važno je napomenuti i to da je za vreme njenog mandata, Vlada kojom upravlja pregovarala u Briselu i potpisala mnoge sporazume koji su veoma štetni za Srbe na celom Kosmetu, navodi on.

Biševac dodaje da njegova inicijativa smatra da dolazak Brnabić u ovom trenutku nema neki veliki značaj za građane na KiM, niti može da doprinese smirivanju tenzija, s obzirom da je na čelu Vlade zahvaljujući kojoj je svakodnevno sve manje Srba na prostoru KiM.

– Implementacijom Briselskog sporazuma uskraćena im je sloboda kretanja, ugrožena bezbednost i mnoga druga prava koje su odlika demokratskog društva, smatra Biševac.

Stefan Veljković, aktivista GI „Srpski opstanak“ smatra da ovom posetom mandatarka želi da ulije poverenje u pregovarački tim i buduću Vladu kojom će upravljati. Ipak, napominje da se ozbiljnost njenih namera ogleda u tome što je poseta planirana samo za jedan dan.

– Građani ne vide Anu Brnabić kao nekog faktora koji može da doprinese u pozitivnom ili negativnom smislu. Ana Brnabić je samo još jedna stavka u arsenalu Aleksandra Vučića koja nema realnu vlast. Ona dolazi kako bi se oprala od raznih kritika koje se upućuju na njen račun usled njene bolne nezainteresovanosti za Kosovo i lokalno srpsko stanovništvo. Ništa što ona bude izjavila nema nikakvu težinu — sem za unutrašnju upotrebu, kaže Veljković.

Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posetiće Kosovo u ponedeljak, 5. septembra, gde će obići Kosovski Mitrovicu, Zvečan i Leposavić i razgovarati sa tamošnjim stanovništvom.

Kako se navodi, poseta će početi u ponedeljak pre podne, posetom Kosovskoj Mitrovici, gde će Brnabić obići multimedijalni centar i Duhovnu akademiju, posle čega je plan da se obidje manastir Banjska u opštini Zvečan.

U opštini Leposavić, mandatarka će posetiti socijalno ugroženu porodicu braće Radosavljević, koja će se usetili u novu kuću izgradjenu sredstvima Vlade Srbije.

Posetu opštini Leposavić Brnabić će zavriti obilaskom porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

„Poseta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Kosovu i Metohiji ima za cilj da prenese poruke za očuvanje mira i stabilnosti, u okviru kojih se jedino može ostvariti ostanak i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji“, piše u saopštenju.

To će Ani Brnabić biti prva poseta Kosovu i Metohiji od 2017. godine, kada je prvi put izabrana za premijerku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari