Borelj razgovarao odvojeno sa Kurtijem i Vučićem, traži mir i stabilnost 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/MARTIN DIVISEK

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je odvojeno sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ovo je prva informacija o reakciji predsednika Srbije izuzimajući najpre najavljenu konferenciju za štampu za 14 časova, koja je potom pomerena za 20 časova.

Kako se navodi u saopštenju koje su preneli albanski mediji, Borelj je tokom ovih razgovora ponovio da najoštrije osuđuje današnju agresiju.

Šef evropske diplomatije je tokom razgovora, kako se navodi, ponovio poziv napadačima da se hitno predaju i omoguće puštanje v u ernika iz manastira Banjska, kako bi ga bezbedno napustili.

Takođe je pozvao na vraćanje mira i stabilnosti.

Visoki predstavnik Borelj izrazio je saučešće porodici, kolegama i najbližima policajca koji je izgubio život na dužnosti i poželeo povređenim policajcima brz oporavak.

„Euleks, kao drugi bezbednosni odgovorac, prati situaciju na terenu i spreman je da podrži institucije Kosova u održavanju stabilnosti i bezbednosti svih njegovih zajednica, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa NATO KFOR-om“, potvrđeno je.

Žozep Borelj, ističući da je specijalni predstavnik EU za Kosovo na terenu, u bliskom je kontaktu sa lokalnim vlastima.

Najnovije informacije o situaciji na Kosovu i Metohiji pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari