Boško Obradović na skupu američkih konzervativaca čiji je domaćin Orban 1Dveri

Iz Dveri je saopšteno da je lider ove stranke Boško Obradović zajedno sa internacionalnim sekretarom Andrejom Mitićem boravio na velikom skupu Konzervativne političke akcije, održanom 4. i 5. maja u Budimpešti.

Na samitu je učešće uzelo više hiljada konzervativnih političara, intelektualaca i medija iz Evrope i čitavog sveta, navedeno je u saopštenju.

Među govornicima bili su aktuelni mađarski i gruzijski premijer, slovački ministar za porodicu, bivši češki premijer, kao i više desetina evroparlamentaraca.

Prisutne su bile praktično sve najznačajnije evropske konzervativne političke opcije: VOKS (Španija), Šega (Portugal), Nacionalno okupljanje (Francuska), Lega Salvini i Italijanska braća (Italija), Alternativa za Nemačku (Nemačka), Slobodarska partija (Austrija), Partija prava i pravde (Poljska), Narodna partija (Švajcarska), Narodna partija (Danska), Mi smo porodica (Slovačka), Forum za demokratiju (Holandija), Flamanski interes (Belgija), kao i domaćin Fides (Mađarska) i brojni drugi gosti iz konzervativnih krugova SAD, Izraela, Meksika, Japana, Južne Afrike…

Skup su video-porukama pozdravili predsednik Donald Tramp, Stiv Benon, ugledni novinar Taker Karlson, Eduardo Bolsonaro, predsednik Voksa Abaskal i austrijskih Slobodaraca Kikl, navodi se u saopštenju Dveri uz koje je priloženo i više fotografija sa skupa.

Radio Slobodna Evropa na mađarskom jeziku najavljujući ovaj skup na portalu piše da je domaćin Orban, i da je reč o propagandomi događaju protiv woke (buđenje) pokreta i rodnih prava nego forum za izgradnju političkih saveza.

Boško Obradović na skupu američkih konzervativaca čiji je domaćin Orban 2
Dveri

Ocenjuje se da organizovanjem ovog skupa drugu godinu za redom Mađarska želi da potvrdi svoju ulogu globalnog lidera desnice.

„Mađarska vlada uložila je mnogo novca i energije u izgradnju odnosa s američkom ekstremnom desnicom (bivši predsednik Donald Trump ili medijska ličnost Taker Karlson), za šta je bila spremna da žrtvuje mađarsko-američko bilateralno partnerstvo“, ocenjuje za RSE na mađarskom istraživačica Centralno-evropskog univerziteta za demokratiju Edit Zgut Przibilska.

„Za dolazak su se kandidovali i političari i bivši vođa japanske vjerske sekte, te predstavnik poljskog Ordo Jurisa.“ Ordo Juris je ultrakonzervativna poljska katolička pravna organizacija i think tank, primećuje RSE.

Jedini gost na važnoj poziciji je premijer Gruzije, Irakli Garibašvili. Garibašvili je posetio Budimpeštu krajem oktobra 2022., kada je rekao da Gruzija puno uči od Mađarske i da je Orbanova vlada provela mnoge uspešne reforme koje služe kao primer i njegovoj zemlji, navodi RSE.

Iz balkanske regije dolaze predstavnici bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše, starog saveznika Viktora Orbana. Krugovi bliski mađarskom premijeru finansirali su i medijsku promociju Janšine partije, Slovenačke demokratske stranke (SDS), piše RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari