"Bošnjačko nacionalno vijeće svoj posao obavlja na ivici legaliteta": Admir Muratović, nosilac liste "Savez za Sandžak i dobre Bošnjane", pred izbore za BNV 1Foto: Saveza za Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće od 2010. godine, kada se po prvi puta biralo na direktnim izborima, pa do danas, svoj posao obavlja na ivici legaliteta i bez punog legitimiteta jer su rad postavili na osnovama partijskog preglasavanja, a ne stručnosti, ocenjuje u intervjuu za Danas Admir Muratović, nosilac liste „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ za izbor novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) 13. novembra, a koju je podržala stranka u osnivanju Bošnjačko-srpski savez (BOSS).

On nastavlja da je „to je za posljedicu imalo manjak povjerenja u ovu najvažniju nacionalnu instituciju Bošnjaka u Srbiji, a samim tim i nizak stepen kapaciteta za dijalog kako unutar Bošnjaka tako i u odnosima sa državom“.

Kakav rad BNV treba da bude u novom sazivu?

– Sve ono što sam već pomenuo kao nedostatak, mora se u narednom periodu postaviti na zdravim temeljima. Izvršiti ozbiljnu analizu onoga što će biti zatečeno prilikom primopredaje odgovornosti. Unaprijediti ono sto ne treba mijenjati. Vratiti Vijeće stručnjacima iz četiri oblasti kojima se bavi, otvoriti ga za Bošnjake, ali i pripadnike drugih zajednica da bude mjesto susreta i dijaloga. Do sada je to bilo omogućeno samo albanskoj zajednici, ali je bilo postavljeno na neprihvatljivim osnovama gdje je došlo do zloupotrebe te mogućnosti od strane organizacije „Kosova za Sandzak“.

Da li je moguće jedinstvo u bošnjačkoj zajednici i pod kojim uslovima?

– Jedinstvo je neophodno. Došli smo do tačke kada više nije moguće održati status kvo. Jedinstvo će donijeti neophodnu stabilnost među Bošnjacima, a onda i unapređenje odnosa na relaciji Bošnjaci – država.

"Bošnjačko nacionalno vijeće svoj posao obavlja na ivici legaliteta": Admir Muratović, nosilac liste "Savez za Sandžak i dobre Bošnjane", pred izbore za BNV 2
Foto: N. Kočović

Koliko su argumentovane tvrdnje o pokušaju albanizacije Bošnjaka u Sandžaku?

– Albanizacija je proces koji je de fakto prisutan. Iako on ima skroz druge ciljeve. Cilj je da se uspostavi kontrola i nad BNV, ali posebno nad Islamskom zajednicom. Tri su faktora koja stoje iza toga: jedna regionalna sila koje odavno ne krije te pretenzije, politika pojedinih stranaka u Sandžaku, ali i određene grupacije koje u tome vide šansu za ovladavanjem materijalnim resursima ovih institucija. Vjerujem da je to zakasnio proces i da su Bošnjaci poodmakli u svojoj svijesti o potrebi kontinuiranog jačanja svojih institucija bez kojih nema prosperiteta naše zajednice. Zato je važno jačanje povjerenja sa državom, gdje u dijalogu na obostrano zadovoljstvo trebamo doći do tačke kada će Bošnjaci potpuno prihvatiti državu Srbiju kao svoju domovinu koja će pokazati svjesnost da joj Bošnjaci trebaju upravo u punom kapacitetu svoga identita, čineći na taj način našu državu jačom i snažnijom.

Vaš prvi potez u novom sazivu BNV?

– Napraviti savez sa svim časnim i stručnim pojedincima, kojih ima na svim listama, ali i van njih i krenuti da radimo ono za šta smo birani.

Koji su prioriteti vaše liste?

– Jedinstvo Islamske zajednice. Minimum bošnjačkog jedinstva oko vitalnih interesa našeg naroda. Partnerstvo sa državom.

Poruka biračima?

– Birajte one za koje ste sigurni da im možete povjeriti budućnost svoje djece.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari