Brnabić u razgovoru sa Stoltenbergom istakla da je Srbiji bitna stabilnost u regionu: Šta još piše u saopštenju Vlade nakon sastanka premijerke sa gensek NATO? 1foto FoNet Milica Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergomda ceni stav te alijanse u pogledu vojne neutralnosti Srbije i da Srbija i NATO imaju interes i treba da nastave sa pozitivnom agendom, saopštila je Vlada posle sastanka.

Brnabić i Stoltenberg razgovarali su o saradnji NATO-Srbija, bezbednosti i sigurnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i o nastavku realizacije zajedničkih projekata.

„Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u Pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji“, rekla je Brnabić.

Kada je reč o saradnji u oblastima koji izlaze iz okvira čisto vojne sfere, premijerka je istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa NATO, kao što su projekti naučno tehnološke saradnje kroz program „Nauka za mir i bezbednost“.

Zajednički programi, koji uključuju istraživače akademike i stručnjake, pokrivaju oblasti poput naprednih tehnologija, borbe protiv terorizma, energetske bezbednosti, korišćenja vodonične eneregije, a u narednom periodu bi mogli da obuhvate i zajedničke projekte u oblastima veštačke inteligencije i biotehnologija, istakla je premijerka, navodi se u saopštenju

Brnabić je naglasila da je Srbiji očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa.

Stoltenberg je istakao da veoma poštuje Srbiju i da NATO može da sarađuje sa njenim predstavnicima poštujući neutralnost naše države.

On je istakao značaj partnerske saradnje sa Srbijom koja se od 2006. godine odvija se kroz program Partnerstvo za mir.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ivica Dačić i Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari