Šta je premijerka Brnabić potpisala na samitu u Tirani 1Foto FoNet/Vlada Srbije/Strahinja Aćimović

Lideri Zapadnog Balkana potpisali su u okviru Samita Berlinskog procesa u Tirani, Sporazum o uzajamnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine, farmaceute i babice.

Sporazum su potpisali premijeri Albanije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Kosova i BiH.

Reč je zapravo o nastavku prošlogodišnjeg sporazuma kojim je priznanje diploma u celom regionu predviđeno za stomatoge, arhitekte i doktore medicine.

„Četiri nove profesije su dodate profesijama koje su priznate prošle godine (na samitu Berlinskog procesa) u Berlinu, imaćemo početak procesa za medicinske sestre, veterinare hirurge, farmaceute i babice“, izjavila je u Tirani generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, prenela je agencija Beta.

Ona je istakla da će ljudima koji se bave tim zanimanjima od sada biti priznate diplome u regionu.

„To je naš doprinos ovogodišnjem samitu i radujemo se da ćemo nastaviti da radimo i počnemo procedure za ratifikaciju ovog novog sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija“, rekla je Bregu.

Na ovom samitu potpisane su i Zajednička deklaracija o WiFi za inicijativu Zapadni Balkan, Zajednička deklaracija o jedinstvenoj zoni plaćanja u evrima (SEPA), Zajednička deklaracija o namerama o regionalnom klimatskom partnerstvu, Zajednička izjava o sprečavanju zagađenja plastikom, uključujući morsko smeće, Zajednička deklaracija zemalja jugoistočne Evrope Ugovora o transportnoj zajednici CEFTA o olakšavanju trgovine i transporta i Zajednička deklaracija o uspostavljanju Opservatorije za konvergenciju, saopštili su iz Vlade Srbije.

Brnabić je u Tirani izjavila da će ovi sporazumi omogućiti bolju integraciju Zapadnog Balkana i zbližavanje sa EU.

„Nije bilo lako ispregovarati sve ove sporazume, ali hteli smo da pokažemo našu konstruktivnost i otvorenost za saradnju sa Zapadnim Balkanom i da pokažemo partnerima da je naš strateški prioritet punopravno članstvo u EU“, istakla je ona.

Šta je premijerka Brnabić potpisala na samitu u Tirani 2
Foto FoNet/Vlada Srbije/Strahinja Aćimović

Brnabić je nakon sastanka izjavila da se na samitu u Tirani razgovaralo i o dešavanjima u Banjskoj 24. septembra, dijalogu, Briselskom sporazumu, Zajednici srpskih opština, ali, kako je kazala, nije bilo pritisaka na Srbiju.

Nemački premijer Olaf Šolc je u Tirani najooštrije osudio sukobe u Banjskoj uz reči da „smo dobili udarac u regionu“, te da su kosovski policajci „brutalno napadnuti“.

Istovremeno osude su stigle i od predsednice EK Ursule Fon der Lajen, naznačivši da se čeka na ishod istrage.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, nakon završetka sastanka govorio je takođe o dešavanjima u Banjskoj, navodeći da „agresija“ od 24. septembra, predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta i da je Kosovu potrebna veća bezbednost.

Sa druge strane, rekao je da je u okviru samita Berlinskog procesa, predložio premijerki Srbije da se potpišu sporazumi iz Brisela i Ohrida – Osnovni sporazum i implementacioni Aneks, ali da ona nije bila zainteresovana.

„Moraju da postoje sankcije za Srbiju i bezbednost za Kosovo. Sa Srbijom imamo sporazum koji je zasnovan na de fakto međusobnom priznanju, on mora da se sprovodi. Imamo i Aneks implementacije, tražili smo da se potpiše, ali Srbija je to odbila“, rekao je Kurti.

Samit Berlinskog procesa u Tirani ove godine se po prvi put organizuje u zemlji koja nije članica Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari