Čekanje na Vučićev potpis: Srbija već u maju potpisala regionalnu deklaraciju u Tirani kojom se osuđuje Rusija 1Foto: Printscreen Pink

Dok se čeka da li će Aleksandar Vučić u Tirani staviti potpis na zajedničku deklaraciju Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u kojoj se pominje uvođenje sankcija Rusiji zbog rata protiv Ukrajine koji vodi, valja podsetiti da se Srbija ovog proleća već usaglasila baš u Tirani sa sličnom deklaracijom, ali regionalnog karaktera

U maju ovde godine u Tirani je održan Sedmi forum Strategije EU za jadranski i jonski region (EUSAIR).

U okviru EUSAIR, ministri zemalja članica (i njihovi zamenici) potpisali su Tiransku deklaraciju kojom su zemlje učesnici, među kojima je i Srbija, osudile rusku invaziju na Ukrajinu i naglasile privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

EUSAIR incijativu čini deset zemlja jadransko-jonske regije – Grčka, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Srbija, a od ove godine i San Marino.

Pozicija Srbije u odnosu na rat u Ukrajini, uz sve veće pritiske Zapada da se usaglasi sa sankcijama Rusiji, ostaje „neutralna“ samo zahvaljujući (ne)veštom sakrivanju državnog vrha na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem iza nižih diplomatskih kadrova i umanjivanja značaja pojedinih deklaracija, kao što je pomenuta sa kojom se Srbija usaglasila nedavno u Tirani.

Tako su u maju izvori Danasa iz diplomatskih krugova tumačili tadašanje izjave Vučića, kao i poteze srpske diplomatije u vezi sa deklaracijom iz Tirane, kojom se osuđuje ruska agresija, a sa kojom se Srbija saglasila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je o ovoj deklaraciji rekao da se radi o odlukama donetim u okviru regionalne incijative, čime je potvrdio da je obavešten o usaglašavanju Srbije sa Tiranskom deklaracijom, ali je time i pokušao da umanji značaj ovakve odluke.

„To u Tirani je bila regionalna incijativa i nema nikakve veze sa sankcijama“. Tada Vučić ni rečju nije nagovestio da državni vrh ne stoji iza ovakve odluke, ili da se odlučivanje u Tirani odvijalo bez znanja i saglasnosti zvaničnog Beograda.

U slučaju regionalne deklaracije iz Tirane, nezahvalna pozicija za izjašnjavanje pripala je kadrovima bivšeg SPO (Srpskog pokreta obnove) koji, kako tada istakli naši izvori, dominiraju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Jedan od njih je Nemanja Starović, državni sekretar MSP Srbije kome je zapao zadatak da predstavlja Srbiju na forumu jadransko-jonske incijative u Tirani i na ministarskom sastanku iza zatvorenih vrata u ime Srbije prihvatio zajednički stav za osudu Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari