CIK traži nove kandidate za članove opštinskih izbornih komisija 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini zatražila je od Srpske liste i Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak (GI SPO), da predlože nove kandidate za članove opštinskih izbornih komisija kako bi zamenili članove koji su podneli ostavke, javlja Radio-televizija Srbija.

Portparol CIK Valjmir Eljezi saopštio je da još nisu dobili zvanično obaveštenje Srpske liste za neučestvovanje na glasanju 21. aprila.

Eljezi je, kako prenose mediji u Prištini, saopštio da su u CIK dobili samo imejl za povlačenje predstavnika Srpske liste i GI SPO iz izbornih komisija.

Opštinske izborne komisije za Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, prihvatile su 7. i 8. aprila ostavke četiri predstavnika Srpske liste, kao i predstavnika GI SPO u Mitrovici, rečeno je na sednici CIK.

Njih je CIK prethodno imenovao kao članove izbornih komisija za glasanje za smenu aktuelnih predsednika četiri opštine albanske nacionalnosti, izabranih na izborima koje su većinski Srbi bojkotovali.

Srpska lista pozvala je Srbe da ne izlaze na referendum na kojem će se odlučivati o smeni četvorice gradonačelnika na severu Kosova i Metohije, jer je, kako je navela, kosovski premijer Aljbin Kurti učinio sve da taj referendum ne uspe.

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek rekao je da veruje da njihov stav oslikava i stav srpskog naroda na severu Kosova i dodao da nije video nijedan referendum na koji se izlazi „uz prisustvo kamera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari