Cilj je mobilisanje opozicionih birača 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Akcija prikupljanja potpisa za smenu predsednika Aleksandra Vučića, koju je najavio Građanski blok 381 na čelu sa Sašom Jankovićem, ima za cilj podizanje njihove prepoznatljivosti u javnom mnjenju, kao i mobilizaciju njihovog biračkog tela.

U toj oceni su saglasni sagovornici Danasa, koji komentarišu najavu čelnika jedne od dve opozicione kolone, da će u petak, 5. oktobra, započeti skupljanje potpisa građana za smenu aktuelnog šefa države.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da je prikupljanje potpisa veoma „lekovita“ aktivnost, jer ona politički subjekat „diže“ u promotivnom smislu i ne košta mnogo, a u krajnjem slučaju pruža prilično preciznu informaciju o tome ko su „sigurni glasovi“ u nekom narednom izbornom ciklusu. Prema njegovom viđenju, svedoci smo borbe u opozicionoj političkoj areni, koja na koncu treba da pokaže ko je najtvrđi Vučićev protivnik.

– Međutim, ukoliko GB381 tu akciju ne poveže sa uporednim radom na programu, onda oni građanima neće imati da ponude ništa osim onoga „znamo protiv čega smo, ali ne znamo za šta smo“. Zbog toga, krajnje je vreme da se profilišu – ukazuje Janjić, uz ocenu da je najavljena akcija svakako dobar potez GB381.

Kada je reč o najavljenoj šetnji kojom će blok okupljen oko Jankovića obeležiti „punoletstvo“ Petog oktobra, Janjić poručuje da je reč o pokušaju GB381 da se predstavi kao naslednik originalnih vrednosti petooktobarskih promena. Prema njegovom mišljenju, ta šetnja svakako neće naići na odobravanje u Savezu za Srbiju, jer mnogi koji su njegov deo takođe baštine vrednosti Otpora i smene režima Slobodana Miloševića.

Bojan Klačar, politički analitičar, saglasan je sa našim prethodnim sagovornikom da pomenuta akcija GB381 ima za cilj podizanje njihove prepoznatljivosti u javnosti. S druge strane, ocenjuje Klačar, ovakvim korakom „građani“ žele da održe „tenziju“ među svojim biračima, imajući u vidu aktivnosti Saveza za Srbiju, koji već neko vreme komunicira sa svojim pristalicama, organizujući tribine širom Srbije. Naposletku, on uviđa da je to način da Saša Janković sa svojom koalicijom zadrži sopstvene specifičnosti u odnosu na SZS.

– Ipak, da bi takva akcija imala zapažen odjek i dovela do bilo kakvog uspeha, Građanski blok bi morao da ima ozbiljnu infrastrukturu i kampanju koja bi pratila taj poduhvat, što je za njih u ovom momentu teško dostižno – konstatuje Klačar.

Građanski blok 381 najavio je da će se njihovi članovi i simpatizeri okupiti u petak u 18 časova ispred Narodne skupštine, odakle će započeti šetnju kojom će obeležiti godišnjicu Petog oktobra, a ujedno i otpočeti prikupljanje potpisa za smenu predsednika Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari