Da li i kako će Rusija reagovati ako Vučić bude potpisao sporazum sa Kosovom? 1Ilustracija: Danas; Fotografije: EPA

Građanke i građani severa Kosova mesecima unazad žive pod, do sada, verovatno najntezivnijom opasnošću za egzistenciju i goli život, zaviseći od odluka i poteza visokih političkih elita iz Srbije i Kosova.

Uoči susreta predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Aljbina Kurtija, u Briselu, i mogućnosti da obe strane prihvate evropsko mirovno rešenje, postavlja se pitanje kako će Rusija reagovati na postizanje dogovora sa ciljem smirivanja tenzija.

– Zar ruski zvaničnici nisu stalno ponavljali da im je prihvatljivo sve što Srbiji odgovara? – pita se u izjavi za Danas Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

Naznačimo, naveliko se spekuliše da je Vučić već prihvatio francusko-nemački predlog, a Kurti je svoju saglasnost u više navrata javno i konkretno potvrdio.

S druge strane, protesti i bunt desničarskih i nacionalističkih organizacija u Srbiji, uoči susreta dvojice lidera u Briselu, kulja, a odavno su prisutne i spekulacije da režim Vladimira Putina planira da izazove nerede u Srbiji i na severu Kosova, ukoliko do sporazuma Srbije i Kosova zaista i dođe.

Ruski interes nije srpski 

– Evropski plan ne pominje ni međusobno priznanje, niti članstvo Kosova u UN, mada se spominje ulazak u međunarodne organizacije. Ne vidim kako bi Rusija mogla da u ovoj fazi opstruira realizaciju tog plana, osim poznate činjenice da rešavanjem kosovskog pitanja gubi jednu od najvažnijih poluga za uticaj u Srbiji – kaže za Danas Suzana Grubješić.

Da li i kako će Rusija reagovati ako Vučić bude potpisao sporazum sa Kosovom? 2
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Druga poluga uticaja – energetska zavisnost – napominje dalje, rešava se izgradnjom gasnog interkonektora sa Bugarskom, a u planu je i dalja diversifikacija energetskog snabdevanja.

– Uostalom, zar ruski zvaničnici nisu stalno ponavljali da im je prihvatljivo sve što Srbiji odgovara? To što Rusija ima interes da kosovsko pitanje ostane zamrznuto i nerešeno, nikako ne znači da je to interes Srbije, koja mora da sopstvenu budućnost stavi na prvo mesto – zaključuje naša sagovornica.

Potpisivanje evropskog mirovnog rešenje u martu, svečano, uz prisustvo Makrona, Šolca i Blinkena

Fatmir Šeholi, direktor nevladine organizacije „Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa“, ocenjuje za Danas da je predsednik Srbije dao pozitivne signale da će prihvatiti francusko-nemački dokument, ali je, dodaje, takođe rekao da bez iniciranja formiranja ZSO ne može biti progresa.

– Zbog toga smatram da će Vučić prihvatiti dokument, ali ako plan delovanja nije po „ukusu“ Srbije, onda ostaje da se vidi kako će proces da ide – kaže Šeholi.

Da li i kako će Rusija reagovati ako Vučić bude potpisao sporazum sa Kosovom? 3
foto: Printscreen/YouTube/Nova S

Prema njegovim rečima, ako dođe do potpisivanja dokumenta to će ipak da bude svečana ceremonija koja bi bila održana do sredine marta meseca u Parizu, u prisustvu predsednika Francuske Makrona, nemačkog kancelara Šolca i najverovatnije državnog sekretara SAD Blinkena.

– Ako Vučić potpiše, najverovatnije će Rusija oštro reagovati i pokušati da unutar Srbije ruši Vučiča putem ekstremno desničarskim pokreta i finansiranjem kriminalnih grupacija – smatra on.

Kako zaključuje, Rusija je počela da aktivira u Srbiji svoje „pijune“ ali, ako Vučić potpiše evropski dokument, aktivirali bi i počinili veći stepen kriminalnih radnji.

Rusija je u Srbiji slabija od Zapada, jer se oslanjala na Vučića

Prema rečima Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, oako se spekuliše da bi Vučić u ponedeljak u Briselu mogao da potpiše sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, to ne deluje realno.

– Tako nešto je protivno političkoj logici kojom se rukovodi. On sve radi u više koraka, uz prebacivanje odgovornosti i rizika na druge. Osim ako lično nije ucenjen od Vašingtona na neki radikalan način, on od toga neće odstupiti. Kupovaće vreme za ono što je najgrublje kršenje Ustava Srbije i gaženje vitalnih nacionalnih interesa, dok god bude mogao – kaže naš sagovornik.

Da li i kako će Rusija reagovati ako Vučić bude potpisao sporazum sa Kosovom? 4
Foto FoNet/ Milica Vučković

Otuda, napominje, ako nešto i potpiše, to će najpre biti nekakva načelna izjava da će težiti postizanju kompromisa uz posredovanje vodećih zapadnih država.

– No, kada bi hipotetički, preuzimajući negativne posledice na sebe, munjevito potpisao sporazum o kome se već mesecima priča, reakcija bi pre bila unutrašnja nego spoljašnja. Značajan deo građana Srbije bi to odbacio. Ali Rusija, koja se obično pominje kao spoljni faktor kome nije po meri prihvatanje plana Vašington-Berlin-Pariz, teško da bi imala mogućnost da nešto uradi na način koristan po sebe – snatra Anđelković.

Kako kaže, Moskva se do sada primarno oslanjala na Vučićev režim, i nije adekvatno razvijala poluge meke moći u Srbiji.

Ruski bumerang

– Rusija nema moćne nevladine organizacije, medije ili fondove nalik zapadnim. Što se tiče klasičnih mehanizama moći – uz lično uverenje da Rusija njima u vezi sa Srbijom ne bi pribegla i da ih ima – malo je verovatno da time kod nas uopšte raspolaže u relevantnom vidu, kako bi mogla da se uhvati u koštac sa ovdašnjim establišmentom koji ima autokratski stil vladavine i u skladu sa tim kontrolu nad strukturama sile – objašnjava Anđelković.

A bilo kakva ekscesna bez potencijala da uistinu da rezultat, dodaje, samo bi bila bumerang koji pogađa onoga ko pokušava da nešto uradi bez pokrića.

– Ruski donosioci odluka to svakako dobro znaju, i ne bi srljali u nešto što bi Zapad propagandno i na druge načine iskoristio protiv Moskve – zaključuje sagovornik Danasa.

Rusija sprečava pomirenje među narodima na Balkanu

Advokat Čedomir Stojković kaže za Danas da je interes Ruske Federacije kreiranje i održavanje sukoba na Balkanu, i posebno sprečavanje svake vrste pomirenja među narodima.

– Zato njen interes jeste sprečavanje zaključivanja sporazuma sa Kosovom, jer time Rusija gubi jednu od hibridnih platformi kojom manipuliše Srbijom i pomoću koje ne samo da utiče na naše političke procese, već presudno upravlja politikom u Srbiji. Nemojmo gubiti iz vida da se kao lažan, ali ipak izrečeni razlog neuvođenja sankcija Srbije prema Rusiji ističe navodna podrška Rusije oko Kosova. Iako je ta “podrška” samo birokratska i odnosi se na veto u Savetu bezbednosti, i iako on niti na terenu niti u odnosima Srbije sa Kosovom ne znači apsolutno ništa jer ne menja ljudima život na bolje, taj “veto” se politički zloupotrebljava na način da se Rusija prikaže kao nekakva zaštitnica “srpskog Kosova” – kaže naš sagovornik.

Da li i kako će Rusija reagovati ako Vučić bude potpisao sporazum sa Kosovom? 5
Foto: Medija centar

Tako, kaže, dok Rusija, na primer, na Hramu Svetog Save, spomeniku Stefanu Nemanji, ceni energenata, i političkim uticajem direktno neprijateljski preotima i falsifikuje naše istorijsko i kulturno nasleđe, to svoje neprijateljsko ponašanje prikriva svojim “vetom za Kosovo”.

Srpski interes je ulazak Kosova u UN

– Sve što nam Rusija krade i otima i sve što nam nameće, prikriva se time, jer je sve to tobože “manje važno od Kosova”. Zato sporazumom Srbije I Kosova Rusija gubi taj uticaj na Srbiju i to je prvi razlog zašto ga Rusije na želi. Budite sigurnu da iza politike “ne damo da Kosovo bude u Ujedinjenim nacijama” stoji interes Putina direktno a ne interes Srbije – kaže sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, zato što ulaskom Kosova u UN Rusija gubi svaki značaj u spoljnoj politici Srbije.

– Racionalnost govori da je naš interes ulazak Kosova u UN jer mi samo delovanjem kroz međunarodne institucije u kojima je Kosov član možemo da vršimo uticaj na događaje na Kosovu, i da na primer tražimo zaštitu naših manastira, ljudskih i manjinskih prava i istorijske I kulturne baštine. Bez toga mi nemamo nikakav uticaj na događaje tamo – smatra Čedomir Stojković.

Kako dodaje,možemo očekivati da će Rusija snažno delovati ukoliko do sporazuma dođe, mada ona već i sada deluje i ovog časa vrši pritisak na Vladu Srbije i na predsednika Srbije, i obaveštajnu manipulaciju u cilju da se ne prihvati sporazum posebno u onom delu koji bi doveo do gubitka uticaja Rusije na Srbiju a to je ulazak Kosova u međunarodne organizacije koji Rusiju ostavlja potpuno nebitnom ovde.

Slede protesti Dveri, Zavetnika, DSS, POKS…

– Ako do sporazuma dođe, Rusija će najpre aktivirati proteste preko svojih političkih stranaka koje je ona i formirala, a to su Dveri, Zavetnici, Novi DSS, POKS. Potom će pokušati da vrši političku destabilizaciju preko SPS koji se decenijama direktno finansira preko ruskih energenata i korupcijom koja je u vezi sa time. Na medijima na koje presudno ili dovoljno utiče (Happy TV, B92, Prva, Novosti, Politika, Pink i RTS ali i brojni drugi). Rusija će preko svojih agenata uticaja u javnom prostoru pokušavati da utiče na narod da odbaci sporazum, ali pošto zbog različtih okolnosti to neće biti moguće, Rusija će nastaviti da povodom tog sporazuma seje mržnju u narodu prema Zapadu – smatra naš sagovornik.

Veliki broj ruskih agenata među Srbima na severu Kosova

Na severu Kosova, napominje on, gde Rusija ima veliki broj agenata među Srbima, ona će pokušati da izazove bezbednosnu destabilizaciju, a preko svog uticaja na Bezbednostno informativnu agenciju preko kadrova koje je strukturirao Vulin i njegov prethodnik, Rusija će pokušati da provocira lažno patriotski deo obaveštajnih sliužbi da se aktivno uključi u odbacivanje plana, namećući paušalni breinwash obrazac mišljenja “da se Kosovo mora čuvati” bez davanja konkretnih odgovora: kako, čemu i uopšte s obzorom na situaciju zašto, a s obzirom na perspektivu ulaska u Evropsku Unijiu gde granica između jedne Španije, Franncuske, Nemačke i Poljske uopšte nema, onda i od čega?

Da li i kako će Rusija reagovati ako Vučić bude potpisao sporazum sa Kosovom? 6
foto FoNet/AP

– Zato, u slučaju prihvatanja plana, baš na pitanju Kosova Srbija će imati svoj unitrašnji test, koji će pokazati da li je malignitet koji je Vladimir Putin posejao ovde toliko metastazirao da mi sopstvene interese uopšte više ne možemo ni sagledati ni ostvarivati, što ako je tako onda ćemo usled tog maligninteta kroz vreme potpuno izgubiti državu onako kako se u slučaju kancera gubi ljudski život, ili pak, nade još uvek ima pa naše društveno I državno tkivo može ozdraviti I taj malignitet pobediti – zaključuje Čedomir Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari