Da li blokada na Brnjaku i Jarinju znači kraj "Otvorenog Balkana"? 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Aktuelna blokada prelaza Brnjak i Jarinje dovodi u pitanje regionalne inicijative pokrenute kako bi se osnažila sloboda kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, uključujući “Otvoreni Balkan”.

Ipak, prema saznanjima Danasa iz zapadnih diplomatskih krugova, navedeni projekat, koji okuplja Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, “neće propasti”.

“Americi je Otvoreni Balkan suviše važan da bi dozvolila da propadne zbog blokada i mera reciproticiteta”, tvrdi naš sagovornik.

Kosovska vlada, predvođena Aljbinom Kurtijom, podsetimo, ranije je odbila pozive da se i Kosovo pridruži “Otvorenom Balkanu”.

Kurti je u više navrata oštro kritikovao tu inicijativu.

“Otvoreni Balkan više liči na Balkan otvoren za uticaje sa Istoka, posebno iz Ruske Federacije, kao i otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince, suprotno evropskim vrednostima demokratije i vladavine prava”, izjavio je nedavno.

Kako objašnjava naš izvor, “budući da Kosovo i nije deo Otvorenog Balkana, blokada ne utiče umnogome na sprovođenje u delo planova o ekonomskom povezivanju Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koliko na izvoz srpske robe na samo Kosovo”.

U tom kontekstu, precizira se da su rute za izvoznike iz Srbije na tržište Albanije pored Kosova i Crna Gora i Severna Makedonija, “pa se može reći da ekonomske veze sa Albanijom nisu pokidane” zbog blokade Brnjaka i Jarinja.

Komentarišući najnovije tenzije na liniji Beograd-Priština, Miodrag Miki Marinković, direktor Centra za afirmativne društvene akcije iz Kosovske Mitrovice, navodi da odluka Prištine da uvede reciprocitet, kao i sve što je usledilo kao posledica toga, “u mnogo većoj meri ugrožava sam Briselski dijalog nego koncept Otvoreni Balkan, kojem se Priština protivi od samog početka”.

– Indolentna reakcija Evropske unije na kršenje, ignorisanje ili slobodno tumačenje potpisanih sporazuma u procesu normalizacije odnosa Prištine i Beograda, dovela je do situacije u kojoj je ovaj proces potpuno obesmišljen, banalizovan i sveden na bezidejne turneje Miroslava Lajčaka. Nove mere Prištine samo ubrzavaju propadanje jedinog procesa koji pod kontrolom drži rastuċe animozitete između Srba i Albanaca. Iz toga ugla, perspektiva “zamrznutog konflikta” izgleda kao poželjnija i stabilnija opcija od nastavka ovako “trapavog” ponašanja Evroske unije. Neka druga EU, odlučnija, složnija i odgovornija EU svakako bi sprečila nastojanja primene “reciprociteta”, poručuje Marinković.

Govoreći na istu temu, Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, navodi da “Otvoreni Balkan” nije direktno ugrožen blokadama na severu Kosova, “jer se u ovom trenutku tiče isključivo Albanije, Srbije i Severne Makedonije”.

– Ovde se radi o otežavanju transporta preko teritorije Kosova, uključujući i onaj koji ide iz Srbije ka Albaniji, ali je, pre svega, reč o “nadgornjavanju” između Beograda i Prištine, koje je “zgodno” i zbog predstojećih lokalnih izbora na Kosovu, konstatuje Novaković.

Kriza odgovara i Vučiću i Kurtiju

U zapadnim diplomatskim krugovima se spekuliše da se stiče utisak da novonastale “trzavice” idu naruku i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju, “koji ih koriste u dnevnopolitičke svrhe”. Kako se objašnjava, odavno se “znalo da Kurti preti reciprocitetom”, odavno je javno pominjan datum zamene registarskih tablica na Kosovu, “a niko nije mrdnuo prstom da to spreči”. “Ni Kurti ni Vučić nikada ne propuštaju priliku da iskoriste neku krizu za svoje političke potrebe”, tvrdi se.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari