"Ana Brnabić postala veći Vučić od Vučića": Da li je primeren rečnik premijerke u komunikaciji na Tviteru? 1Foto: FoNet/ Marko Dragoslavić; Shutterstock/XanderSt

Tviter komunikacija premijerke Srbije Ane Brnabić često je meta kritika dela javnosti, a isto je i sa njenom najnovijom porukom da „nema leka za bolest“ opozicije i određenih medija, povodom koje naši sagovornici navode da je Brnabić znala i da „napravi diplomatski skandal“, kao i da njen govor samo oslikava stanje javnog govora i kulture dijaloga u srpskom društvu.

Premijerka je tako reagovala na intervju profesora prava na novosadskom univerzitetu i bivšeg predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića koji je za list „Nova“ uradio Vojislav Milovančević.

Sam Milovančević kaže da je ovo uobičajeni manir premijerke čiji govor, smatra, izgleda mora da bude gori i od govora predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

„Tako se ponaša već neko vreme. Njen rečnik izgleda mora da bude gori i od Vučićevog. Na taj način se dokazuje da je dostojna funkcije koju obavlja, a premijersku funkcija ima ne zbog sposobnosti za upravljanjem Vladom Srbije, već zbog sposobnosti za ispunjenjem partijskih zadataka njenog “šefa”. Ne bih se izražavao tako, ali kao da je tupo oružje SNS Tviter jedinice“, kaže Milovančević, koji je i urednik političke rubrike „Nova.rs“.

Kod Ane Brnabić urednik „Nove.rs“ primećuje i promenu u ponašanju iz vremena kada je bila ministarka i danas.

„Ona se menjala, kada je bila ministarka imala je relativno pristojno ponašanje, a sada se preobrazila i postala i veći Vučić od Vučića u obračunavanju sa medijima i opozicijom. Mene bi bilo sramota da se tako obraćam sa mesta premijera, ali od Brnabić se drugačije ponašanje ne može očekivati i ono će samo biti još gore“, navodi Milovančević.

"Ana Brnabić postala veći Vučić od Vučića": Da li je primeren rečnik premijerke u komunikaciji na Tviteru? 2
Vojislav Milovančević; Foto: Filip Krainčanić / Nova.rs

Poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, koji je i sam aktivan na Tviteru, smatra da je Brnabić „u neprekidnom unutrašnjem sukobu“ između ponašanja koje odgovara funkciji koju obavlja i partijskom mestu. Brnabić je, podsetimo, predsednica beogradskog odbora SNS.

„Premijerka je u neprekidnom unutrašnjem sukobu između toga da svoje ponašanje prilagodi funkciji koju obavlja u državi i uloge koja sleduje svakome unutar vladajuće stranke a ne zove se Aleksandar Vučić. Nažalost, praksa je pokazala da se bolje snalazi u ulozi partijskog  jurišnika koji je apsolutno neopterećen vaspitanjem i kulturom“, kaže Grbović.

Predsednik PSG dodaje da dodatno zabrinjava to što premijerka govori i strani jezik, te s toga zna da napravi i diplomatski skandal „vređanjem međunarodnih zvaničnika i usiljenim i prilično neuspešnim pokušajima duhovitih opaski na njihov račun“.

"Ana Brnabić postala veći Vučić od Vučića": Da li je primeren rečnik premijerke u komunikaciji na Tviteru? 3
Pavle Grbović; foto FoNet Milica Vučković

Nikola Ristić iz agencije komunikacija civilnog društva “dpmedia.rs” smatra da rečnik premijerke na društvenim mrežama oslikava u kakvom su stanju  javni govor i kultura dijaloga u našem društvu.

„Da je, kao što bi trebalo da bude, sramota da predstavnici institucija javno govore na takav način, oni to ne bi radili jer bi bilo štetno po njihov položaj, ovako kada smo spali na „prepucavanja“ ovog tipa u njihovom javnom govoru, možemo da budemo sigurni da je komuniciranje u društvu daleko gore“, kaže Ristić.

"Ana Brnabić postala veći Vučić od Vučića": Da li je primeren rečnik premijerke u komunikaciji na Tviteru? 4
Nikola Ristić; foto: Privatna arhiva

„Ako niste znali Aleksandar Vučić je sam organizovao napad na sebe u Srebrenici. U sred Srebrenice okupio ljude, dao im kamenice i, kad je došao pravi momenat, pred očima celokupne svetske javnosti, naredio napad na sebe. 5 reči za ovakvu opoziciju i ovakve medije: za vašu bolest nema leka“, napisala je Brnabić uz fotografiju Pajtićevog intervjua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari