Da li predstavnici EP mogu da normalizuju rad Skupštine Srbije i odnos vlasti i opozicije? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Delegacija Evropskog parlamenta za međustranački dijalog predvođena Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom razgovarala je danas u Skupštini Srbije sa opozicionim poslanicima, a potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da je glavna tema posete evroparlamentaraca bila pokušaj normalizacije političkog života u Srbiji.

Aleksić je za TV N1 rekao da se razgovaralo o tome kako unaprediti dijalog u radu parlamenta, kako da opozicija dobije prava u vezi sa poštovanjem i davanjem reči opoziciji.

Dodao je da evroparlamentarci imaju istinsku želju da se uspostave evropske vrednosti, ali da je ključni problem što vlast ne poštuje Ustav i zakone.

Aleksić je rekao da vlast kontroliše medije s nacionalnom frekvencijom i da postoji problem sa petom frekvencijom.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da su poslanici evroparlamentarcima ukazali da je „vrlo aktivna informacija da se očekuju izbori do kraja godine“.

Tepić je istakla da su poslanici tražili da se međustranački dijalog intenzivira i da se vrate dve ključne stvari: na pianje Radio-televizije Srbije kao prvi uslov za slobodne izbore i na pritisak na birače kroz javni sektor.

Dodala je da su u četvrtak otkazani sastanci premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića sa evroparlamentarcima i da su danas ponovo pozvani da se sastanu, što prema njenoj oceni govori da se „nešto dešava“.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je pozvao evroparlamentarce da poštuju ono što je zapisano u izveštajima Evropskog parlamenta i Evropske komisije, a to je da su Srbiji neophodni slobodni mediji i da izbori moraju biti slobodni i pošteni.

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je zakazan susret sa opozicionim strankama u Briselu u junu i ocenio da se uvek se zakazuju nove runde, „i tako 30 godina, ovde se ništa ne dešava“.

Dodao je da bi, ako želi nešto da menja, EU trebalo da postavi pred Vučića „neki ultimatum, kao oko Kosova“, jer je sve ostalo farsa i gubljenje vremena.

Ukazao je da bi Vučić morao da otvori RTS, da se poštuju zakoni, da sudstvo počne da funkcioniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari