Radomir Lazović nakon sastanka sa evroparlamentarcima: Ne mogu da predložim nijedan zakon jer vlast opstruiše rad parlamenta 1Foto: Ne davimo Beograd

Zbog pravila unutar kojih se sastanak predstavnika opozicijie i vlasti sa predstavnicima Evropskog parlamenta u Skupštini Srbije odvijao, ne mogu da prenosim šta je ko na njemu govorio, ali opšti utisak je da vladajuća većina smatra da je sve u redu. Za razliku od njih opozicija je u potpunom saglasju iznela sve probleme i primere zloupotreba vladajuće većine nad opozicijom – kaže za Danas Radomir Lazović, poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije.

Treća runda međustranačkog dijaloga, koji bi trebalo da unapredi funkcionisanje skupštine, održana je danas u Skupštini Srbije, a pod pokroviteljstvom evroparlamentaraca Vladimira Bilčika i Matjaža Nemeca.

– Predstavnici Evropskog parlamenta su čuli šta imamo da kažemo i najavili buduće razgovore. Opozcija je bila u potpunom saglasju kada je reč o zloupotrebi parlamenta od strane vladajuće većine, jer bez obzira na političke razlike, cela opozicija u Skupštini Srbije ima ista probleme – isključivanje mikrofona, oduzimanje prava na repliku… – objašnjava Lazović.

Kako dodaje, sastanak predstavnika vladajućih i opozicionih poslanika u Skupštini Srbije sa predstavnicima Evropskog parlamenta nema veze sa predstojećom sednicom u vezi sa Kosovom.

– Sastanak je odavno predviđen. Prethodni sastanci sa predstavnicima EP su imali veze sa izbornim uslovima a ovaj sada je u vezi sa radom parlamenta. Ovo je zapravo pripremni sastanak za nešto što bi trebalo tek da usledi kada bi se govorilo o konkretnim predlozima i promenama. Mislim da je važno naznačiti to da je ovo nastavak procesa, kako ne bismo opet govorili o nekom novom početku, pogotovo jer prethodni sastanci sa predstavnicima EU parlamenta nisu dobro prošli – kaže sagovornik Danasa.

Kao rezultat tih procesa i razgovora, dodaje, u koje su bili uključeni predstavnici EP nemamo niti slobodnije medije niti smo imali bolji izborni proces…

– Mi smo u tom prethodnom procesu imali ne baš dobru situaciju za opoziciju. Sada jesmo u parlamentu ali nije to poenta, već je poenta da oslobodimo društvo od napada Srpske napredne stranke – kaže Lazović.

U zadnjih šest meseci, ističe on, „imali smo priliku da vidimo da nijedan zakon opozicije, nijedna inicijativa, anketni odbor, ne može da dođe na dnevni red“.

– To nije slučajno, već je rezultat zloupotreba i kršenja propisa tako da se sednice zakazuju za manje od 24 sata. Glavni problem sa hitnim zakazivanjem sednica nije nedostatak vremena već to što onda opozicija ne može na dnevni red da stavi nijedan svoj predlog. U apsurdnoj smo situaciji, da ja kao narodni poslanik ne mogu da predložim nijedan zakon, a za to su me birali građani Srbije – kaže Radomir Lazović.

Prema njegovim rečima, rad parlamenta je potpuno zloupotrebljen od strane vladajuće većine.

– Kada je reč o nastavku dijaloga, mislim da bi to upravo trebalo da bude prvi korak. Svi učesnici u tom dijalogu bi trebalo da prihvate činjenicu da je parlament zloupotrebljen, ako želimo nešto da promenimo – zaključuje poslanik Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari